Precies een jaar geleden werd ik door Humberto Tan geïnterviewd naar aanleiding van de lancering van mijn boek Gelijkspel Wint: over de kracht van (gender)diversiteit en inclusief leiderschap. Hij opende het gesprek met de vraag: “Er zullen een hoop mensen zijn die zich afvragen: Really? Moeten we het hier nog steeds over hebben?”. Mijn antwoord was eerlijk:” Ja, helaas.”
Geschatte leestijd: 4 minuten
We maken belangrijke stappen vooruit
Ondertussen zijn de meeste mensen wel overtuigd van de kracht van diversiteit. Organisaties gaan er aantoonbaar beter van presteren, beslissingen worden kwalitatiever, je wordt een magneet voor talent en zelfs financiële resultaten worden positief beïnvloed.
Toch staan we er in Nederland, als het gaat om vrouwen aan de top, nog steeds niet goed voor. Momenteel is 12,4 procent van de Nederlandse directeuren vrouw. En driekwart van de grootste vijfduizend bedrijven heeft nog geen dertig procent vrouwen in de top en subtop. Dat patroon is ook te zien in de wetenschap, de investeringswereld en de politiek. Gelukkig zijn steeds meer organisaties zich daarvan bewust en zetten Diversiteit & Inclusie nu actief op de agenda. Jezelf streefcijfers opleggen en ‘echt willen’ resulteerde er onder andere in dat ons kabinet meer vrouwen telt dan ooit: 14 van de 29 bewindspersonen zijn vrouw.
Het kan dus toch!
We hebben inclusief leiderschap nodig
Ik geloof in de kracht van diversiteit waarbij je ‘iemand die anders is dan jijzelf’ naast je uitnodigt om een nieuw perspectief in te brengen. Dat kan spannend zijn omdat we nou eenmaal liever en gemakkelijke werken met iemand die op ons lijkt. Daarnaast pleit ik voor inclusief leiderschap. Dat wil zeggen: leiderschap gebaseerd op eigenschappen die veelal als feminien betiteld worden: holistisch, verbindend, empathisch en menselijk.
Deze vorm van leiderschap is niet voorbehouden aan vrouwen, maar over het algemeen hebben zij er wel gemakkelijker toegang toe. Tegelijkertijd kan het zijn dat vrouwen, waar zij in een masculiene cultuur functioneren, deze kwaliteiten onder het tapijt hebben moeten schuiven om te overleven. Hun uitdaging is hier weer opnieuw mee in contact te komen.
Gelukkig zijn er ook steeds meer mannen die hun feminiene kant omarmen en ontwikkelen en daarmee als inspirerende voorbeelden dienen voor hoe het ook kan.
Inclusie zorgt dat diversiteit werkt
Diversiteit noem ik de verscheidenheid aan mensen (o.a. gender, geaardheid, culturele achtergrond, opleiding, denkwijze) die binnen een organisatie werken. Inclusie is de mate waarin mensen die eigenheid op de werkvloer kunnen uitdrukken en verschillen niet weggedrukt maar zelfs opgezocht en omarmd worden.
Werkelijke inclusie gaat om het ervaren van veiligheid om jezelf als mens mee te nemen naar het werk en je uit te spreken ook als je mening verschilt van de ander of de groep. Dat geldt voor vrouwen en mannen. Uit de interviews die ik voor mijn boek Gelijkspel Wint deed heb ik geleerd dat vrouwen over het algemeen wat meer moeite hebben om zichtbaarder zijn. Ze hebben de neiging om de credits van hun werk aan hun team te geven. Vrouwen zouden minder bescheiden mogen zijn, ook als het gaat om promotiekansen. Tegelijkertijd zou je hen juist kunnen waarderen om hun kwaliteiten, omdat je elkaar op de werkvloer daarin zo mooi aanvult. Mijn motto is dan ook: Stop fixing the Women, fix the system. Herken de uniekheid in de ander en maak daar gebruik van, zonder die ander te willen veranderen of hem of haar te laten conformeren.
Stop fixing the Women, fix the system
Ik heb ook veel mannen gesproken die al lang niet meer blij zijn met de ‘haantjes-cultuur’ die er in veel bedrijven heerst en steeds meer behoefte hebben om juist ook op het werk zichzelf te kunnen zijn.
Maak van elke dag WO(MEN)’s day
8 Maart is het internationale vrouwendag: een geweldige aanleiding om op de werkvloer stil te staan bij de kansengelijkheid van vrouwen, in alle lagen op de organisatie. Mijn motto is: Stop fixing the Women, Fix the system. Vrouwen bekrachtigen kan zeker bijdragen, maar is niet je volledige antwoord. Daarnaast zou het bouwen van een diverse en inclusieve organisatie niet een opdracht enkel van HR moeten zijn, maar een ambitie van elke medewerker: van bestuurder tot uitvoerend collega.
Mannen én vrouwen kunnen en moeten eraan bijdragen. En in organisaties waar mannen in de meerderheid zijn, kunnen juist zij grote impact maken.
Wat dat betreft zou je van elke dag WO(MEN)’s day willen maken.
Want met gelijkspel op de werkvloer wint iedereen!
Door: Leonie van Mierlo
Leonie van Mierlo is innovatiestrateeg, D&I transitiemanager, spreker en auteur van het boek Gelijkspel Wint: over de kracht van diversiteit en inclusief leiderschap. Het boek schetst een beeld van de organisatie van de toekomst en biedt, gelardeerd door inspirerende verhalen van 60 experts, praktische handvatten hoe zelf een diverse en inclusieve organisatie te bouwen. Het boek staat op de longlist voor de verkiezing van Managementboek van het Jaar 2022. Zie ook: www.gelijkspelwint.nl