In Bla bla bla leert Dan Roam ons dat je voor het oplossen van problemen ideeën nodig hebt. En dat je je ideeën
In Bla bla bla leert Dan Roam ons dat je voor het oplossen van problemen ideeën nodig hebt. En dat je je ideeën moet kunnen presenteren, niet alleen door het gebruik van woorden. Dan Roam spoort ons aan om onze ideeën vooral ook te tekenen. Want een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden, toch?
Midden in de bla-bla-bla
In Bla bla bla stelt Dan Roam dat we bij het oplossen van problemen niet meer woorden nodig hebben, maar meer ideeën. En we hebben ze vaak snel nodig en ze moeten goed zijn. En om te weten of ze goed zijn moeten ze duidelijk zijn. Dan Roam leert je om nieuwe ideeën te presenteren zodat je snel tot de oplossing van een probleem kunt komen. Het boek biedt een plan, een kaart die je kunt gebruiken als je een probleem hebt en je een goed idee moet vinden om het op te lossen.
Iedereen kent dat wel, zo’n situatie waarin je het gevoel hebt midden in de bla-bla-bla te staan. Heel terecht merkt Roam op dat bla-bla-bla de plek is waar je heen gaat om te verstoppen, te verduisteren, af te leiden en te draaien. Een lawaaiige plek vol activiteiten en buzz. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs een verkeerde plek te zijn, er gebeurt hier veel. En het kan opwindend zijn om hier middenin te staan. Maar met al dat gepraat en drukte is dit geen geweldige plek om te proberen de dingen eens goed te overdenken, en het is een bijna onmogelijke plek om veel aandacht te krijgen. Het enige wat ertoe doet is gehoord worden. Om hieruit weg te komen kun je, zoals Roam het zegt, twee paden volgen. Het pad van praten, schrijven en lezen. En het tweede, onbekendere pad, dat van de beelden. En om dit laatste pad met de beelden beelden, draait het in zijn boek. Logisch ook voor wie de andere boeken van Dan Roam al kent.
Bla-blameter
Een van de eerste dingen die Roam doet is een bla-blameter bouwen. Een handig schema met, jawel, duidelijke plaatjes die helpen bla-bla te herkennen. En ik kan je verzekeren dat geen vergadering meer het zelfde is als je de bla-blameter voor je legt!
Vervolgens gaat Roam over op vivid (visueel en verbaal, beelden en levendig) thinking. Elk goed idee kan duidelijker gemaakt worden, elk afwezig idee kan worden gevonden, en elk heel slecht idee kan worden afgebrand.
Vos en kolibrie
Om zijn theorie verder kracht bij te zetten staat Roam uitvoerig stil bij hoe onze hersenhelften werken, hoe je je vivid thinking kunt aanscherpen. En wat de valkuilen en belemmeringen zijn. Roam stelt namelijk dat we zo gewend zijn het woord te zeggen en te weten wat het betekent dat we onze visuele vermogens minder snel aanspreken. We kunnen het wel, maar het vereist een ander soort denken waar we niet meer aan gewend zijn. Ook de verschillende hersenhelften kun je weergeven in plaatjes. Roam kiest daarbij voor de vos en de kolibrie. Een idee dat hij verder uitwerkt zodat je vervolgens zelf leert elke persoon, plaats of ding in een plaatje weer te geven. Daarna volgen tal van voorbeelden aan de hand van casussen die je verder op weg helpen.
Geen trucje
Wat mij opvalt aan de boeken van Roam en dus ook aan Bla bla bla is dat ze ontzettend dik zijn. Roam leert je dan ook geen trucje, maar neemt je echt mee in zijn denkwereld en werkwijze. Je leert echt op een andere manier tegen woorden en plaatjes aan kijken. Dat is ook waarom ik Dan Roam op de voet volg. Zeker in mijn werk als trainer en loopbaanadviseur gebruik ik inmiddels vaker plaatjes.
In Roams boek Bla bla bla stimuleert Roam ons om meer visueel te denken. Stap voor stap maakt Roam de theoretische kant duidelijk en neemt je letterlijk mee naar het uitvoeren hiervan. Het boek is zeer compleet, je vindt genoeg theorie, voorbeelden casussen en oefeningen om echt aan de slag te gaan.
Ik ben erg onder de indruk van Bla bla bla en vind het een erg compleet en praktisch boek. Een boek dat voor iedere professional bruikbaar is, je zult er zeker iets uithalen dat je kunt toepassen in je werk.
Recensent: Brigitte Koehler, loopbaanadviseur en trainer.