‘To be or not to be’. Shakespeare’s Hamlet bevat talrijke lessen voor leiders.
Shakespeare laat Polonius de ultieme waarheid over leiderschap verwoorden: ‘Wees trouw aan jezelf’. Maar ironisch genoeg is in dit toneelstuk bijna niemand trouw aan zijn eigen principes met als gevolg dat ’there is something rotten in the state of Denmark’. Shakespeare illustreert op briljante wijze wat de gevolgen zijn van een tekort aan persoonlijke integriteit. Aanvankelijk wordt Hamlet afgeschilderd als een intelligente en bedachtzame man die alles lijkt te hebben om gelukkig te zijn: succes, macht, respect, een vrouw die hij lief heeft en die ook van hem houdt. Maar Shakespeare zou Shakespeare niet zijn als hij ons niet ook confronteert met de duisternis in de menselijke ziel. Wanneer Hamlet het contact verliest met zijn persoonlijke waarden (om de moord op zijn vader te wreken), verliest hij alles. Hij wordt een monster en ook geteisterd door twijfel en besluiteloosheid.
Spiegel
Shakespeare leert ons hier een belangrijke les: wanneer je je waarden kwijtraakt, wanneer je via list en bedrog gaat voor eigen gewin, dan keert het leven zich tegen je. Hij laat ons ook de functie van het toneelspel zien als Hamlet in de derde acte tegen een groepje toneelspelers dat zijn kasteel bezoekt zegt dat het bij drama gaat om de mens een spiegel voor te houden die deugden en ondeugden, goedheid en verdorvenheid laat zien.
Lessen
Of het nu gaat om theater, film of tv, elke vorm van drama heeft levenslessen te bieden. Andere leiders in actie zien, biedt veel mogelijkheden voor de eigen ontwikkeling. Wat zou ik doen in zo’n situatie? Welke impact zou dat hebben op anderen? Wie die lessen ter harte neemt, kan een besluit nemen: ‘to be or not to be’.
- Meer weten over integriteit en leiderschap? Lees dan Verplichte Literatuur voor commissarissen en bestuurders >>>