Larry Page blijft voor velen een man vol raadsels en verrassingen. De mede-oprichter van Google is er sinds begin deze maand weer de baas, om het bedrijf nóg verder op te stoten in de vaart der volkeren. De man zelf mag een mysterie zijn, Larry Page’s stijl van leidinggeven wordt steeds duidelijker.
Vickie Elmer beschrijft op Fortune hoe managers heel wat van Page kunnen leren, met name van de vijf leidende strategieën die Google’s nestor hanteert:
1. Besteed aandacht aan je gekke ideeën en cultiveer de beste daarvan
Page dringt er bij zijn teams op aan te geloven in gedurfde ideeën. “Door die op te pakken trek je ‘ongelooflijk slimme mensen aan waarmee je iets waardevols kunt bereiken, zelfs als het niet het oorspronkelijke doel was”, zegt Page. De Google-groep die onderzoek deed naar kunstmatige intelligentie kwam in plaats daarvan op de proppen met het advertentie-targetingsysteem, dat inmiddels goed is voor bijna de helft van Google’s omzet. Page: “Dat is toch een leuk bij-effect.”
Het idee voor zijn zoekmachine kreeg Page in een droom over het downloaden van het complete web en het bewaren van alle links: “Als niemand anders is gek genoeg om iets te doen, heb je weinig concurrentie.”
2. Bouw een team, vermijd bureaucratie
Lange tijd wilde Page betrokken zijn bij iedereen die bij Google werd aangenomen. Veel van de nieuwkomers-van-toen zijn inmiddels vertrokken om hun eigen bedrijf te starten, maar nog meer van hen zijn gebleven omdat de aanpak van Page ze aanspreekt. Drie van de zes mensen die Page bij zijn terugkeer in topposities neerzette hoorden bij de eerste werknemers die hij aannam, in 1998.
Terwijl Page duizenden slimme jonge afgestudeerden blijft binnenhalen, blijft hij ook snijden in het middenmanagement en strijden tegen de bureaucratie. De reorganisatie die Page bij zijn terugkeer aankondigde, is het bewijs. “Hij heeft een probleem met het traditionele management. Hij houdt daar niet van”, zegt Steven Levy, schrijver van In the Plex, a look inside Google.
3. Wees snel en beknopt
Page werkt aan een snellere, meer wendbare aanpak bij Google. Van zijn mensen wil hij updates van hooguit zestig woorden, niet meer dan twee beknopte alinea’s. Page stimuleert het nemen van snelle beslissingen en openheid. Zijn topmanagers moeten een keer per week bij elkaar gaan zitten: net genoeg tijd om samen een aantal snelle keuzes te kunnen maken.
4. (H)erken het belang van kleine bewegingen
Google sleutelt voortdurend aan haar producten, voegt nieuwe functies toe en verbetert de bruikbaarheid van Gmail, de zoekmachine en het besturingssysteem Android. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan de contacten met studenten, toekomstige medewerkers en gebruikers. Veel Google-kantoren zijn niet voor niets in universiteitssteden gevestigd. Google leidt op en stimuleert het gebruik van de beschikbare tools. Zelfs als de studenten nooit in dienst komen, nemen ze zo een Google-achtergrond mee naar andere bedrijven. Allemaal schijnbaar kleine bewegingen, die wel degelijk veel kunnen betekenen voor de reputatie en de verspreiding van Google.
5. Volhardt
Als Page eenmaal een idee in zijn hoofd heeft, laat hij dat niet meer los. Het kostte hem zo’n zes jaar voor hij het plan dat hij in 1998 opvatte om boeken te gaan digitaliseren kon gaan uitvoeren. En het duurde ook vele jaren voordat Google Maps en Streetview eindelijk gelanceerd konden worden. Page wist dat het kon gaan werken, en bleef energie steken in het overtuigen van de anderen.
Page’s interesse in alternatieve brandstof voor auto’s dateert uit de tijd (1993) dat hij lid werd van het Michigan Solar Car Team. Nu is Google bezig met het uitbreiden van de Maps met plaatsen waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Er wordt overigens ook gewerkt aan een gerobotiseerde auto die uit zichzelf rijdt. Typisch zo’n ‘gek’ idee waar Page aan vast zal houden.
Wat Larry Page nog kan leren
Er valt veel te leren van Larry Page, maar de Google-baas zelf is er ook nog niet. Zo zal hij moeten leren meer te communiceren, zegt Steven Levy. “Als je de CEO bent, dan heb je simpelweg te communiceren met de buitenwereld.” Hoe belangrijk dat is, bewees de daling met ruim 8 procent van het Google-aandeel kort na zijn aantreden begin april. Een belangrijke reden was volgens sommigen dat Page verzuimde een Q & A-sessie te houden met investeerders als afsluiting van een post-earnings-conferencecall.
Page heeft waarschijnlijk ook nog een en ander te leren over het omgaan met tegenslagen, vooral als het gaat om de anti-trust toezichthouders. Naast het proces over zijn boekproject en de vertraging die door de noodzakelijke aanpassingen optrad, heeft hij met betrekkelijk weinig obstakels te maken gehad.
Die komen er zeker, bijvoorbeeld van Microsoft dat onlangs een antitrust-gerelateerde klacht indiende tegen Google. Maar het lijkt of Page zich weinig aantrekt van dit soort gebeurtenissen. “Als Page zegt dat iets de moeite waard is doet hij het zonder verder aan regels of reputaties te denken”, zegt Levy.
Half april rapporteerde Google over het eerste kwartaal een stijging met 17% van het netto-inkomen (tot 2,3 miljard dollar) vergeleken met vorig jaar, maar miste Wall Street de prognoses. Het bedrijf kondigde tegelijkertijd aan duizenden nieuwe medewerkers aan te nemen. “Ik ben erg, erg optimistisch over onze toekomst”, was het korte commentaar van Page.
Of dat optimisme en zijn benadering van leiderschap navolging verdienen, zal moeten blijken.
(Bron: Fortune)