De lichaamstaal van Piet Moerland tijdens zijn video-aankondiging van zijn vertrek spreekt boekdelen!
Topman Piet Moerland is weg bij Rabobank vanwege het Liborschandaal. Sprekerscoach Nienke Bezooijen analyseert zijn afscheidsvideo.In de speech is duidelijk gelet op intonatie, welke woorden moeten benadrukt om de beschadigde uitstraling van het bedrijf te beperken.
De dag erna zag ik een parodie verschijnen waarbij het pratende hoofd van Piet Moerland in een zonnig strandlandschap was gepakt met een leuk Hawaii shirt. Kijk eens goed naar de originele opgenomen video en oordeel zelf. De hele speech was een 'pratend hoofd'. Kijk naar de ogen en je ziet dat de autocue te breed staat afgesteld waardoor je de ogen zelfs de tekst ziet oplezen. Ik gis, maar ik denk dat de benadrukte woorden vet gemaakt waren .
Welk effect heeft zo'n droge, niet authentieke speech, op het publiek? Niet zo best heb ik uit de peilingen begrepen.
Wat had deze man, die toch als jarenlang gezicht van de 'andere, echt betrouwbare bank van Nederland' is geweest, anders kunnen doen?
- In zijn lichaamstaal had compassie kunnen blijken. Nu is er alleen beweging in het hoofd en dan nog alleen de mond en de ogen.
- Het in intonatie weergeven van echte emotie.
- In nuance in de gezichtsuitdrukking weergeven van gevoel (prinses Beatrix is hier een kei in). Ogen zijn de spiegel van de ziel , als je het werkelijk meent, is dit zichtbaar in nuances.
- Af en toe een pauze inlassen in de tekst, waardoor het publiek toch meer het idee krijgt dat er enige spontaniteit in zit! Dat scheelt in geloofwaardigheid naar je publiek.
Ik snap dat Piet Moerdijk de instructie opvolgt, van mij geen persoonlijke kritiek, maar ik gun het allen: leer er van als spreker in de publieke sector.
Ik noem het professioneel spontaan spreken. Het komt niet opgelezen voor, geeft meer authenticiteit. Ik weet zeker: dat geeft meer geloofwaardigheid, ook al is de boodschap nog zo moeilijk, u bereikt er meer mee!
Bron: ProfNews.