Last van keuzestress? Zit je als manager of medewerker in een werkomgeving waar cijfers regeren? Loop je vast in je eigen vooroordelen? In Filosofie voor een weergaloos leven beschrijft filosoof Lammert Kamphuis hoe de grote denkers inzicht en troost kunnen bieden bij deze en andere vragen. Daarnaast is hij spreker op Filosofie voor managers in 1 dag.
Geeft u de lezer met dit boek allerlei tips om een weergaloos leven te leiden? Nee. Ik kom niet met tips of een stappenplan hoe je gelukkig kunt worden. Met deze titel geef ik aan dat je maar één keer leeft en niets kan overdoen. Het is letterlijk weergaloos, het gaat niet “weer”. Je hebt maar één kans. Mijn ervaring als filosoof is dat je bij de grote denkers heel goed terecht kunt voor wijze raad en advies. Voor troost en relativering. Dat is wat ik met dit boek wil doorgeven.
U geeft onder andere filosofie-cursussen aan de door de Britse filosoof Alain de Botton opgerichte The School of Life. Met welke vragen komen uw cursisten vooral? Veel mensen worstelen met vrijheid en keuzestress. En dat is echt van alle leeftijden. Ze vragen zich af: hoe richt ik mijn leven in? Welke keuzes moet ik maken, welke baan past nou écht bij mij? De existentialisten voorspelden het al: de mens krijgt steeds meer vrijheid en dat draait alleen maar uit op één doffe ellende. Want hij zal zich geen raad weten met die vrijheid. Wat kan de filosofie je dan bieden? Voor mijzelf zit de lol van filosoferen met name in het leren denken over je denken. Dat je leert hoe je afstand kunt nemen van je eigen overtuigingen, oordelen en standpunten. Als je van een afstand naar je eigen denken kunt kijken, zie je eerder waar je vast loopt. Plato omschreef filosoferen als ‘het tussen de sterren hangen en kijken naar je leven’. Dat vind ik wel een mooi beeld. Natuurlijk, je kunt nooit helemaal ontstijgen aan je vooroordelen, maar als je iets boven je normale denken weet uit te stijgen, kan dat enorm helpen in het relativeren van problemen. En het kan keuzestress verminderen. Zowel managers als medewerkers verwachten erg veel van hun werk, schrijft u: geluk, uitdaging, zelfontplooiing. Té veel? Zeker. We zijn compleet doorgeslagen in onze verwachtingen over ons werk. Mijn stelling is: verwacht er minder van, denk er niet zo fanatiek over. Vergeet niet dat de mens eeuwenlang totaal geen verwachting had over zijn werk. Bij de Grieken werd er neergekeken op mensen die voor hun geld werkten. En in de Middeleeuwen was het zelfs een straf van God! Het romantische ideaal van Rousseau was dat ieder mens zijn ware zelf moest vinden en dat verder vorm moet geven. In deze tijd zoeken we dat vooral in ons werk. En ja, dan komt er al snel veel te veel druk op te liggen. Het is toch eigenlijk heel wonderlijk dat mensen zich op een feestje voorstellen met hun naam en al vrij snel daarna hun beroep noemen? Waarom vertel je niet over je vrienden of je hobby’s? Die zeggen immers ook heel veel over wie je bent. Werk is in onze westerse wereld een essentieel onderdeel geworden van onze identiteit.’ Organisaties doen daarin mee, ze lijken zich meer dan ooit te bekommeren om het welzijn van hun werknemers… Ja, zeker nu, nu de werkloosheid laag is. Maar het is voor een organisatie toch niet op te brengen om voor iedere werknemer een situatie te creëren waarin hij of zij voldoende passie, geluk én uitdaging vindt?- Hij schreef het boek Filosofie voor een weergaloos leven >>>