Volgens het Innovatie-Uniescorebord 2011 hebben bijna alle lidstaten betere innovatieprestaties neergezet. Toch vertraagt de groei van de innovatieprestaties en slaagt de EU er niet in om de aanhoudende kloof met innovatieleiders zoals de VS, Japan of Zuid-Korea te dichten.
De grootste achterstand blijft in de EU-27 bestaan in de particuliere sector. De EU behoudt nog steeds een duidelijke voorsprong op de opkomende economieën van China, Brazilië, India, Rusland en Zuid-Afrika. Maar China verbetert zijn innovatieprestaties en maakt geleidelijk zijn achterstand goed. Binnen de EU bevestigt Zweden zijn leiderspositie in de algemene rangschikking, op de voet gevolgd door Denemarken, Duitsland en Finland. De innovatie-activiteiten van bedrijven zijn duidelijk een belangrijke factor voor het behalen van topposities op Europees en internationaal niveau.
Wie zijn de innovatieleiders in Europa?
Het Innovatie-Uniescorebord van 2011 verdeelt de lidstaten in de onderstaande vier landengroepen:
- Innovatieleiders: Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland;
- Innovatievolgers: België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Oostenrijk, Luxemburg, Ierland, Frankrijk, Slovenië, Cyprus, en Estland, met prestaties dicht bij het EU-27-gemiddelde;
- Gematigde innovatoren: Italië, Portugal, Tsjechië, Spanje, Hongarije, Griekenland, Malta, Slowakije en Polen, die onder het EU-27-gemiddelde presteren;
- Bescheiden innovatoren: Roemenië, Litouwen, Bulgarije en Letland, die ver onder het EU-27-gemiddelde scoren.
Wat innovatieleiders succesvol maakt
De landen bovenaan in de rangschikking volgens de samengestelde innovatie-indicator vertonen een aantal gemeenschappelijke sterke punten in hun nationale systemen voor onderzoek en innovatie, waarbij bedrijfsactiviteiten en publiek-private samenwerking een sleutelrol spelen. Hoewel er meer dan één manier is om superieure innovatieprestaties te bereiken, is het duidelijk dat alle innovatieleiders, Finland, Zweden, Denemarken en Duitsland, zeer goed scoren op het vlak van O&O-uitgaven, ook door het bedrijfsleven.
De meeste innovatieleiders presteren ook bijzonder goed voor andere aan bedrijfsactiviteiten gerelateerde innovatie-indicatoren. Zweden, de topinnovator in de EU, is toonaangevend voor drie van de acht innovatieaspecten: human resources, financiën en steun, en bedrijfsinvesteringen; terwijl Duitsland en Denemarken telkens voor twee aspecten de beste resultaten laten optekenen (netwerken & ondernemerschap en intellectuele activa tegenover innovatoren en economische effecten). Europese topinnovatoren scoren bovendien ook goed in het commercialiseren van hun technologische kennis.
Tip
Lees Business Model Generatie, een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers die verouderde bedrijfsmodellen op de schop willen nemen om de ondernemingen van de toekomst te ontwerpen.
(Bron en meer informatie: Europese Commissie)