Nederland is toe aan de filosofie van Ricardo Semler, de inspirator van de Unboss-beweging. Dat vindt directeur Arend van Randen van softwarebedrijf en trainingsinstituut Arpa. Hij voegt de daad bij het woord door zelf trainingen à la Semler aan te bieden.
Ricardo Semler is de Braziliaanse ondernemer en auteur die wereldwijd bekend werd met het boek Semco-stijl, een pleidooi voor openheid en vertrouwen als basis voor bedrijven en organisaties. Van Randen kreeg het boek tien jaar geleden cadeau, en het veranderde zijn visie op bedrijfsvoering totaal. Hij implementeerde de Semco-stijl in zijn organisatie, onder andere door alle bedrijfsinformatie en ook de salarissen openbaar te maken. Het zette zijn bedrijf ‘volledig op zijn kop’, aldus Van Randen. En niet alleen Arpa, binnen de kortste keren ook andere bedrijven, want Van Randen transformeerde Arpa van een softwarebedrijf in een trainingsinstituut dat zo’n 2500 managers per jaar opleidt volgens de principes van Semler en de ideeën van Toyota over de lerende organisatie.
Piramide
Cursisten leren bij Arpa een totaal andere manier van werken, die Van Randen vergelijkt met een omgekeerde piramide: de mensen die het werk moeten doen nemen de beslissingen in plaats van de bazen. Dat vergt wel wat van het management. Bij Arpa kunnen ze erover meepraten. Van Randen: ‘Wij worstelen er zelf al een hele tijd mee. Het is een ploetertocht. Het blijft lastig om niet steeds de beslissingen toch zelf te nemen als partner of baas van een bedrijf. Ook de medewerkers hebben de neiging om voor grote beslissingen de steun van de partners te vragen.’ Maar het gaat steeds beter. De volgende stap is alle medewerkers mede-eigenaar te maken van het bedrijf. Van Randen denkt zelfs dat we straks aan onze kinderen moeten uitleggen wat een ‘baas’ was.
Bron: Dominique Haijtema in Management Team, 8 mei 2014.
Lees meer over de Unboss-beweging of lees het boek Unboss.