
De discussie over de implementatie van AI op de werkvloer is in veel bedrijven nog volop gaande. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de reputatie van een bedrijf tegenwoordig mede wordt gevormd door de manier waarop AI wordt ingezet en in het bijzonder de aantrekkelijkheid als werkgever. In de huidige arbeidsmarkt waar het werven en behouden van talent een uitdaging vormt, is het cruciaal om de zorgen rondom AI aan te kaarten. Wat zijn de zorgen rondom AI en hoe kunnen organisaties hier effectief mee omgaan?
Angst en zorgen
Het komt steeds vaker voor dat CEO’s publiekelijk aankondigen dat ze met AI efficiëntieslagen willen realiseren. Dit leidt tot onrust bij medewerkers over de gevolgen: wordt er in het personeelsbestand gesneden? Hoe worden huidige medewerkers ondersteund in deze overgang? En wat is de impact van AI op de werkgelegenheid?
Uit ons onderzoek, in samenwerking met IDC, zien we deze zorgen ook terug in de cijfers. Zo geeft 28 procent van de Europese werkgevers aan het lastig te vinden om de angst voor ontslagen onder hun personeel weg te nemen. Dit is begrijpelijk, aangezien 78 procent van de gevraagde werknemers verwacht dat een deel van hun taken de komende twee jaar geautomatiseerd zal worden. Hoe kunnen werkgevers hun medewerkers hierin geruststellen?
Uitleg en communicatie
Om je reputatie als werkgever te versterken, is het essentieel om op deze zorgen in te spelen. Schets een eerlijk én aantrekkelijk beeld van de toekomstige werkomgeving met AI. Laat medewerkers experimenteren met deze nieuwe tool, zet in op opleidingen en betrek hen actief bij de implementatie. Daarnaast is het belangrijk om open te staan voor de input van jouw medewerkers, bijvoorbeeld door middel van regelmatige feedbacksessies. Het creëren van een cultuur van open communicatie over de rol van AI zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord, gezien en gerustgesteld voelen. Zo investeer je in hun welzijn en in een succesvolle toekomst van de organisatie.
Functies en kennis
Die toekomst zal met de grootschalige inzet van AI gepaard gaan met een groeiende vraag naar experts en specialisten. Hierdoor zullen steeds meer gespecialiseerde AI-functies ontstaan, zoals de AI-orchestrator: iemand die verantwoordelijk is voor het coördineren, beheren en optimaliseren van de inzet van AI binnen een organisatie.
Om de waarde van AI optimaal te benutten, moeten medewerkers meegroeien met deze technologische ontwikkelingen. Het halen van de mogelijke waarde uit AI vraagt om een mix van IT-vaardigheden, digitaal ondernemerschap, menselijke kwaliteiten en leiderschapsvaardigheden. Organisaties moeten goed in kaart brengen welke bestaande vaardigheden en tekorten ze binnen hun personeelsbestand zien, zodat ze hier gericht op kunnen inspelen.
Mens en machine
De werknemer van de toekomst zal niet vervangen worden door AI, maar wel te maken krijgen met veranderingen en de noodzaak om nieuwe hard- en soft skills te ontwikkelen. Zolang jouw organisatie dit erkent en op een empathische wijze communiceert, bouw je snel een reputatie op als betrouwbare werkgever. Dit is cruciaal in de huidige arbeidsmarkt, waar topkandidaten alleen kiezen voor bedrijven die hun medewerkers echt waarderen.
Auteur: Claus Jepsen, chief product en technology officer bij Unit4