Je kunt een (organisatie)cultuur niet bedenken en uitrollen zoals jij dat wilt. Je kunt niet even een handvol consultants en trainers inhuren die jouw cultuur even gaan verbouwen naar een soort van gewenst ideaal plaatje. En dan roepen dat je aanstaande dinsdag klaar bent voor de introductie van de Nieuwe Cultuur.
Cultuur
Iedere cultuur is geworteld in de gedragingen, overtuigingen en waarden van de betrokkenen. Cultuur is het resultaat van jarenlang opgebouwde gewoonten, gedragingen en gedeelde waarden. Ook wordt een cultuur gevormd door hoe er naar je wordt gekeken door de buitenwereld. Daar heb je weinig tot geen invloed op. Het is moeilijk deze fundamentele aspecten te veranderen, te sturen of te simuleren zonder dat je door de mand valt.
Kortom, de organisatiecultuur wordt voornamelijk beïnvloed door gedrag. Om cultuur te veranderen, moet je eerst het gedrag van de medewerkers veranderen – wat een langdurig proces kan zijn. Sterker, het is lang niet altijd mogelijk. Zoals eerder gezegd, veranderen en verbeteren kan ook zonder rigoureuze aanpassingen op een organisatiecultuur. Maar succesvolle cultuurveranderingen vereisen oprechte betrokkenheid van zowel leidinggevenden als medewerkers. Het is geen hullie versus
zullie maar ‘samen werken’.
Duurzame verandering
Voor duurzame verandering is het essentieel consistente en authentieke inspanningen te leveren. Consistentie houdt in dat het proces systematisch verloopt, ondersteund door duidelijke richtlijnen en procedures.
Deze regels dienen te worden nageleefd, tenzij er gegronde redenen zijn daarvan af te wijken. Authenticiteit betekent dat er ruimte is voor persoonlijke betrokkenheid en menselijkheid: wat is jouw bijdrage, welke veranderingen en verbeteringen wil je doorvoeren en welke rol neem jij hierin op je?
De veelgemaakte fout
Een veelgemaakte fout is de bestaande organisatiecultuur als ongeschikt te bestempelen voor de huidige uitdagingen. In plaats van de cultuur af te schrijven, is het belangrijk deze te benutten als fundament. Cultuur is immers altijd aanwezig en kan niet eenvoudig terzijde worden geschoven.
In plaats van te proberen de cultuur opnieuw uit te vinden, is het effectiever te werken binnen de bestaande culturele context. Richt je op de gebieden die verbetering behoeven en pas de cultuur geleidelijk aan waar mogelijk en nodig. Het is belangrijk je te realiseren dat dit proces tijdrovend en kostbaar kan zijn en dat succes niet altijd gegarandeerd is, zonder dat dit als falen hoeft te worden gezien.
Beluister de podcast met Egbert Jan van Bel
Bron: Steentje in je schoen
Door: Egbert Jan van Bel
Afbeelding gemaakt met AI