Bij het samenkomen van technologieën, business systemen en drie grote constituties (de grootste bedrijven ter wereld, technologie start-ups en grote steden) kunnen grote dingen gebeuren.
Denk aan zuinige energiesystemen, efficiënte productiemethoden, levende en veerkrachtige steden, energieneutrale kantoorgebouwen, overvloedig en betaalbaar voedsel, overall toegang tot schoon water en nieuwe mogelijkheden die we ons nu nog niet kunnen voorstellen.Idealistisch? Nee: de weg er naar toe ligt voor ons.
Formule
In 1970 formuleerden Stanford professor Paul Erlich, Columbia University professor Barry Commoner, en John Holdren (nu adviseur Science & Technology van president Obama) deze formule:
I = P x A x T
human Impact (I) is the product of Population (P), Affluence (A) and Technology (T).
Hoe groter de bevolking, hoe groter de economie, hoe meer gebruik gemaakt wordt van technologie, hoe sneller we de natuurlijke bronnen van de wereld zullen uitputten. We beginnen de gevolgen te zien van een groeiende middenklasse, die voedsel, materialen en spullen wil hebben. In 2030 heeft de wereldpopulatie 30% meer water nodig, 40% meer energie en 50% meer voedsel (Unesco).
De wildcard is technologie
In toenemende mate zullen de ‘spullen' vervangen worden door ‘slimme oplossingen'. Door technologie kan er veel meer en veel efficiënter geproduceerd worden. En ook nog eens milieuvriendelijker.
Dat gaat wel allemaal veel geld kosten – heel veel geld. De technologieën werken ook nog slecht met elkaar samen. Dit belemmert hun groei naar een wereldmarkt.
Er is nog een lange weg te gaan, maar de puzzelstukken bestaan al. Ze zijn nog niet af en ze passen nog niet in elkaar, maar dit is waar het om gaat: rapid prototyping – continuous improvement – ‘goed genoeg' om de markt op te gaan (en als het moet: ‘failing fast').
Zo eenvoudig is het helaas niet. Transformatie kost tijd. Over het algemeen overschatten we wat mogelijk is op korte termijn en onderschatten we wat mogelijk is op de lange termijn (denk aan elektrische auto's).
Maar met elkaar kunnen we verandering laten plaatsvinden. En kunnen we de vele menselijke, bedrijfs- en institutionele barrières slechten.
Bron: Greenbizz.com
Leestips
– Werken aan de Weconomy (Jan Jonker, red.)
– De strategische revolutie (Wim de Ridder)
– Duurzaam Denken Doen (Jan Jonker, red.)