Een boek met alle antwoorden op complexe maatschappelijke en organisatievraagstukken. Zou je daarin geloven? Shirine Moerkerken (zie foto) ook niet.
In onze hang naar zekerheid en beheersing – waarvoor we allerlei schijnzekerheid biedende tools hebben ontworpen, van plan, do, check, act tot balanced scorecards – schieten we bij het realiseren van complexe veranderingen hopeloos tekort. Succesvol veranderen is een kunst omdat het perspectief op de te bereiken doelen bij elke betrokkene anders is. Erkenning van dit gegeven, en herkenning van de variëteit bij de belanghebbenden, is de basis van elk succesvol veranderproces.
Dubbelzinnigheid
Moerkerken heeft daarover een zeer persoonlijk, oorspronkelijk boek geschreven: Hoe ik verander. Shirine is veranderkundige. In 2008 richtte zij Strange | Strategy and Change op, een netwerk van interventiekundigen en kunstenaars die uit de pas lopen en ontregelen en zo het bestaande denken binnen organisaties veranderen. Haar interventiestrategieën zijn geïnspireerd door het sociaal constructionisme. Vanuit dat gedachtegoed is de wereld om ons heen niet werkelijk out there maar creëren wij de werkelijkheid zelf in interactie met anderen. En kunnen er dus meerdere werkelijkheden naast elkaar bestaan. Een van de grote denkers in deze filosofie is managementgoeroe der managementgoeroes Karl Weick, die in 1969 The social psychology of organizing publiceerde. Weick zegt dat organiseren niets meer en niets minder is dan ‘het reduceren van dubbelzinnigheid’. Het leven zit vol variëteit en dubbelzinnigheid, en af en toe is het handig om die wat te reduceren en dan zo te organiseren.
Spelen
Veel veranderaars vinden Weicks gedachtegoed fascinerend maar onpraktisch. Shirine niet – zij heeft deze filosofie vertaald naar haar verander- en interventiepraktijk. ‘Ik vind het juist heerlijk dat er meerdere werkelijkheden naast elkaar mogen blijven bestaan en dat mijn waarheid niet méér “waar” blijkt te zijn dan die van een ander’, schijft zij. ‘Voor mij biedt deze manier van denken mogelijkheden tot spelen, vrijheid van denken, en spannende momenten van verschil.’ Daarover gaat Hoe ik verander: over hoe je tijdelijke antwoorden kunt vinden op de vraagstukken waar bestuurders, directeuren, interimmanagers en organisatieadviseurs mee in de weer zijn. Daarmee gaat het boek ook over wanneer je variëteit moet reduceren en wanneer je variëteit moet toestaan, zichtbaar maken of toevoegen. En hoe je dat doet.
Bron: Management Trends.
Meer over Hoe ik verander.