De overgang tussen werk en privé vervaagt. Een groeiende groep Nederlanders neemt graag werk mee op vakantie. Zij vinden het werk leuk en kunnen dit goed combineren met privé. Maar voor een vooralsnog grotere groep levert de vakantieperiode echter juist stress op.
Dat stelt Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij HR-dienstverlener 365. Volgens hem is de beroepsbevolking is wat dit betreft uit te splitsen in twee categorieën werknemers, die elk op een andere manier omgaan met werk en privé.De eerste categorie combineert werk en privé zo dat er thuis ook gemaild, gebeld en geschreven kan worden, terwijl ze op andere dagen wel eens eerder naar huis gaan voor een privéafspraak, of ze doen het rustiger aan tijdens kantooruren.
Hoedeman verwacht dat dit over tien jaar de norm zal zijn in Nederland. Het gaat nu om ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers, schat Hoedeman, en om een groeiende groep. Deze mensen hebben er dan ook geen moeite mee om werk mee te nemen op vakantie als ze dit zo uitkomt.
Zakelijke afspraak
De andere categorie bestaat uit mensen die werk en privé nog strikt proberen te scheiden. Zij zien werk als een zakelijke afspraak. Bij een drukke baan voelen zij vaak druk om werk vlak voor vertrek en vlak voor terugkomst weg te werken en rusten hierdoor onvoldoende uit.
Volgens Hoedeman is het voor deze laatste groep aan te raden zich te bezinnen op de aanpak van hun werkdruk. Zij zijn er bij gebaat om deze meer terug te brengen en daarna te proberen bijvoorbeeld meer afwisseling in hun werk aan te brengen. Hierdoor geeft het werk juist meer energie en zullen zij meer bevlogen zijn.
Praktisch advies is in ieder geval: een aantal keer per jaar maximaal 1 à 2 weken op vakantie te gaan (voldoende om van normale stress te herstellen) in plaats van ineens 3 à 4 weken, zoals de Nederlandse traditie is. Dat levert vaker ontspanning op en minder stress rond de onderbreking van werk.
(Bron: 365.nl)
Lees meer over Het Nieuwe Werken