Dat we binnen een seconde het hele internet kunnen doorzoeken, heeft geleid tot hoge verwachtingen binnen organisaties over de snelheid waarmee informatie kan worden verkregen. En tot teleurstelling: op internet vergaar je vaak veel sneller informatie dan binnen organisaties.
Een andere klacht is dat informatie vaak niet flexibel genoeg is, lees: wordt aangeleverd in standaardrapportages, waar je nu eenmaal niet zo veel kanten mee op kunt.Vaak terechte klachten, blijkt uit onderzoek van Thomas Davenport (Babson College) en Jim Hagemann Snabe (SAPAG): in veel gevallen zou het sneller en flexibeler moeten. Maar er is ook nog wat anders aan de hand.Bottleneck
Executives willen vaak veel meer informatie hebben – liefst stante pede – dan ze überhaupt kunnen verwerken. ‘Beslissers kunnen maar een bepaalde hoeveelheid informatie met een bepaalde snelheid verwerken’, zeggen de onderzoekers. De echte bottleneck is vaak niet de snelheid van de informatiestroom maar die van de besluitvorming. De vraag is wel degelijk hoe snel en flexibel het moet, alleen niet met als doel de informatiestroom sneller en slimmer te maken maar de besluitvorming.
Executives moeten zich daarvan bewust zijn: ze kunnen binnen een bepaalde tijd maar een beperkte hoeveelheid informatie verwerken, en hoe meer info je wilt hebben hoe trager je besluitvorming. Een belangrijk punt is ook dat niet alle informatie snel en in een flexibel format kan – en hoeft te – worden opgehoest.
Daarom is het belangrijk dat executives identificeren welke informatie ze sneller en flexibeler nodig hebben (vaak info over concurrenten, verkoop en klanten) en welke info minder relevant is. Je hoeft niet alles in real time te weten. Ook moet de afweging worden gemaakt tussen snelle info (die vaak minder accuraat is) en accurate info (die vaak minder snel is). Soms is snelheid belangrijker, soms accuratesse.
(Bron: Thomas H. Davenport & Jim Hagemann Snabe in MIT Sloan Management Review)
Ga voor het aanvragen van het originele artikel naar de gratis navraagservice