Een groot deel van de werknemers hecht waarde aan zijn functietitel. Bijna een op de drie vindt het bijvoorbeeld belangrijk voor zijn vervolgcarrière. Maar de functieomschrijving hoeft niet in het Engels; titels zoals executive of consultant worden namelijk door 55 procent van de werknemers als overdreven bestempeld. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 750 respondenten.
Veel functietitels worden tegenwoordig niet meer in het Nederlands, maar in het Engels geschreven. Ruim de helft van de werknemers vindt dit echter maar niks. 14 procent geeft aan vaak niet eens te weten wat zo’n Engelse functietitel eigenlijk inhoudt. Mark Borgman van NationaleVacaturebank: ‘Je ziet steeds vaker Engelse functietitels, maar veel Nederlanders zijn hiervoor te nuchter en vinden het al snel overdreven. Dat hoort ook wel een beetje bij de Nederlandse no nonsens cultuur.’ 13 procent ziet een Engelse titel wel zitten en vertaalt zijn Nederlandse functietitel zelf naar het Engels. ‘De inhoud van je baan verandert er natuurlijk niet door, maar blijkbaar maken de Engelse woorden het voor deze mensen net wat interessanter’, aldus Borgman.
Wildgroei aan functietitels
Niets meer missen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Hoe de baan op het visitekaartje wordt omschreven, is volgens veel werknemers van groot belang. 30 procent vindt een functietitel belangrijk voor een vervolgcarrière, 6 procent is van mening dat het aanzien geeft ten opzichte van collega’s. Borgman: ‘We zien vaak dat werkgevers op NationaleVacaturebank de functies in fraaie termen omschrijven om zo mensen te werven. Toch doen bedrijven er verstandig aan om hier goed over na te denken, zodat de juiste kandidaten zich aangesproken voelen. Het is niet handig als mensen niet weten wat de functietitel precies betekent.’
Top 5 nietszeggende functietitels
1. Executive (38 procent)
2. Manager (18 procent)
3. Senior (15 procent)
4. Consultant (12 procent)
5. Assistent (8 procent).
Bron: VNU Media.