Geen boek om even snel uit te lezen, maar wel een mooi handboek voor iemand die zijn organisatie opnieuw wil gaan inrichten en richten.
De wendbare organisatie – Agility based strategy in de praktijk van Leo Kerklaan is echt een studieboek.
De eerste regels in de inleiding van De wendbare organisatie geven feitelijk al aan voor wie het boek is bedoeld. Het is een boek voor managers die strategische keuzes maken; waarvan de kwaliteit van die keuze bepaalt of hun organisatie zal overleven. Managers, zo wordt gesteld, doen er beter aan zich te bekwamen in de kunst van het anticiperen en manoeuvreren.
Eigenlijk zijn dat de centrale elementen van een strategie gebaseerd op wendbaarheid. Wendbare organisatie doen het beter in onzekere tijden.
Het boek bestaat uit aantal delen. In het eerste deel neemt de schrijver de lezer mee langs de drie uitdagingen die er zijn. Daarbij besteedt Leo Kerklaan aandacht aan ‘de strategische positie’ (waar staat de organisatie nu en welke keuzes voor de toekomst wil de organisatie maken), ‘de strategische leercirkel’ (hoe kan een organisatie zich snel aanpassen aan een veranderende omgeving) en ‘de wendbare organisatie’ (bij stormachtige ontwikkelingen moet gestuurd worden, maar houdt daarbij niet vast aan het rigide uitvoeren van het strategische uitvoeringsplan, wees flexibel).
In het tweede gedeelte van het boek wordt veel aandacht besteed aan het ontwerp. Hoe kan ik mijn strategie omzetten in beelden? Daarbij besteedt Kerklaan aandacht aan het strategiehuis (hoe orden ik de individuele bouwstenen naar een overzichtelijk geheel) en dan komt het er natuurlijk ook op aan hoe een en ander inzichtelijk wordt gemaakt voor de fase van implementatie zich aandient. Daarvoor besteedt Leo Kerklaan aandacht aan de strategiekaart en de strategiearchitectuur.
Het derde gedeelte van het boek handelt over het uitvoeringsgeschikt maken van de strategie. Oftewel: hoe stel ik prestatie-indicatoren op die meten of wat ik doe ook goed is? Hoe richt ik een managementdashboard in en welke tastbare bedrijfsmiddelen zijn er nodig om de realisatie van de ontwikkelde strategie mogelijk te maken?
In het laatste gedeelte van het boek wordt gewezen op de noodzaak om het behaalde resultaat levend te houden. Hoe kan ik er voor zorgen dat de organisatie wendbaar blijft, zijn strategische positie opnieuw heeft herwonnen, en hoe richt ik de organisatie zo in dat de organisatie snel leert van de gemaakte fouten.
Als je de Inleiding en de laatste paragraaf in Deel 4, dat gaat over afsluitende opmerkingen, verbindt, dan pak je de essentie van het boek. In de laatste zin van deze paragraaf wordt gezegd: ‘De wendbare organisatie is een mooi perspectief. Anticiperen en manoeuvreren scherpen de geest en zijn effectieve gedragingen om succesvol een – agility based – strategie te realiseren.’
Leo Kerklaan is zeer uitvoerig geweest in het beschrijven van de processen en stappen die gemaakt moeten worden om een organisatie wendbaar te maken. Het is naar mijn mening dan ook meer een studieboek dan een uitdagend boek om eens ter hand te nemen om, uit interesse, meer te weten te komen over wendbare organisaties. Eerlijk gezegd heb ik De wendbare organisatie af en toe weggelegd omdat het ’te veel’ theorie was, waardoor het minder aansprekend werd.
Dick Bos studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is werkzaam als senior projectleider en programma-/verandermanager bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.