De meest voorkomende valkuil waar je in kunt stappen als je iets wilt bereiken, klinkt misschien raar, maar het is ‘niet beginnen’.
Zomaar wat beginnen zonder na te denken over wat en hoe is niet zo effectief. Een goed plan voordat je begint is zeer waardevol, maar te veel in de planningsfase blijven hangen of je acties te veel overdenken leidt ertoe dat er weinig tot niets gebeurt. Ook uitstelgedrag is een bekende kwaal. Vaak bedenken we van alles om maar niet te beginnen. Hoe jammer is dat? Ga die drempel over, kom in actie en ga doen!
De eerste klap is een daalder waard
‘ Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, als je maar niet stopt.’
Confucius, Chinees filosoof (551-479 v.Chr.)
Zeker bij de start is ‘beginnen’ belangrijk. Je bent al zover gekomen. Je hebt je droom, doel en plan al uitgewerkt. Je energie om hiermee te beginnen is nu waarschijnlijk hoog. Dan is de stap naar actie het kleinst. Hoe klein je stapjes ook zijn, als je maar iets doet! Hoe sneller je begint, hoe beter.
Als je niks doet, is al wat je hiervoor gedaan hebt voor niets geweest. Hoe zonde is dat! En wees eerlijk, dit mag toch ook wat moeite kosten? Het is ook lekker motiverend als je meteen in het begin al voortgang maakt. Dat geeft je energie en drive om weer verder te gaan.
Mijn eigen ervaring
Toen ik mijn eigen bedrijf begon was ik ook nog in dienst van een werkgever. Ik had niet veel tijd om eens rustig te gaan zitten om iets nieuws te beginnen. Toch ben ik er iedere dag ‘iets’ aan gaan doen. Al was het maar een netwerkgesprek, een lead nabellen of een stukje schrijven voor op mijn nieuwe website. Mijn kleine stapjes bleken aan het eind van de maand opgeteld echt een grote stap met impact.
Vanuit beweging is het makkelijker in beweging te blijven. Als je stil gaat staan, is het lastiger om (voor je gevoel) steeds weer opnieuw te moeten beginnen. Het is net zoals met een auto. Het kost de meeste kracht om van stilstand te gaan bewegen. En als de auto beweegt, is er zeker nog energie nodig om deze in beweging te houden maar veel minder dan voor de start.
Tip
Kijk in het boek Voorelkaarkrijgkunde ook eens bij het hoofdstuk idee-killers als je maar niet tot actie over kan gaan. Dit kan je ook helpen om te begrijpen waarom het je n et lukt en wat je anders kan doen.
Beluister de Boom Management Podcast
Bron: Voorelkaarkrijgkunde
Door: Marjolijn Feringa