Genderongelijkheid is een nationaal probleem, niet slechts een kwestie van de Zuidas, zoals men wellicht zou kunnen concluderen uit het diversiteitsonderzoek van het Financieele Dagblad. De omslag naar een groter aantal vrouwen in topposities wordt vaak voorgesteld als een kwestie van tijd. Men gelooft dat met voldoende toewijding, tijd de overige kloof zal overbruggen. Deze illusie, die een veilige haven lijkt te bieden aan politici en organisaties, is verontrustend. Zonder ingrijpende acties zullen we jaren moeten wachten voordat er echte vooruitgang zichtbaar is.
Het Global Gender Gap Report 2023 van het World Economic Forum voorspelt dat het nog 169 jaar zal duren voordat vrouwen wereldwijd arbeidsmarktgelijkheid bereiken. Dit is onacceptabel voor een ontwikkeld land als Nederland, dat slechts op de 77e plaats staat qua arbeidsmarktgelijkheid. We presteren onder landen als Nicaragua, Mozambique en Namibië.
Nederland heeft goed gekwalificeerde en opgeleide vrouwen. Het wordt tijd dat we ze helpen om door te stromen naar senior leiderschapsrollen. Hierbij moeten we een voorbeeld nemen aan Scandinavië, waar ze vooroplopen met de oudervoorzieningen en kinderopvang. Dit maakt het voor ouders makkelijker om werk en gezin te combineren en om de uitstroom van vrouwen te minimaliseren. Tenzij we arbeidsgelijkheid prioriteren en ondersteunen met strakke richtlijnen en voorzieningen, zal arbeidsongelijkheid voor vrouwen de realiteit blijven in de 22e eeuw. De tijd om te veranderen is nu, niet morgen. Laten we de passiviteit achter ons laten en tot actie overgaan.
Door: Nicole van Det, Country Managing Director, Accenture Nederland.