Zou het soms zo kunnen zijn dat seks een rol speelt bij de ondervertegenwoordiging van vrouwen in boardrooms?
In de directiekamer praat niemand over seks, zegt organisatiepsycholoog Manfred Kets de Vries (Insead). Toch is de seksuele dynamiek tussen mannen en vrouwen ook daar onvermijdelijk aanwezig. Altijd. Hij hangt als een wolkje boven de executives in organisaties. Kets de Vries vraagt zich af hoe de seksuele dimensie van invloed is op de relaties tussen mannen en vrouwen in een zakelijke context. Welke rol speelt de ‘sekswolk’ in het feit dat vrouwen zo sterk ondervertegenwoordigd zijn in de C-suite?
We doen wat we doen
Mannen denken vaker aan seks dan vrouwen en hebben ook vaker seksuele fantasieën en verlangens – roepen onderzoekers keer op keer. De verklaring is al even bekend: genetisch is de man geprogrammeerd op maximale voortplanting, dus op maximale doorgifte van de genen. Vrouwen zijn daarentegen geprogrammeerd op kritische selectie, met als belangrijke criteria de economische en machtspositie van de mannelijke partner. Dat schept meer afhankelijkheid van mannen op seksgebied: vrouwen willen minder vaak én ze zijn selectiever.
Sluit je ogen er niet voor
Kets de Vries suggereert dat de seksuele oerdrive van mannen, in combinatie met bezorgdheid over de consequenties van seksuele aantrekkingskracht, maakt dat mannen er onbewust liever geen vrouwen bij hebben. Als ze te nauw moeten samenwerken met vrouwelijke gelijken, vrezen mannen al dan niet bewust voor gedoe – qua werk(processen) én privé. Kort door de bocht: als seks geen issue is in de boardroom, maakt dat ieders leven makkelijker. Deseksualisering van organisaties is niet de oplossing, zegt Kets de Vries: dat bekrachtigt alleen maar de status-quo. Het is beter om het issue gewoon te expliciteren en onder ogen te zien. Alleen dan kunnen we ons eraan onttrekken marionetten te zijn van onze evolutionaire predispositie.
Het kan ook anders
Maatregelen als de volgende kunnen het tij ten goede keren denkt Kets de Vries, in elk geval op termijn:
• Creëer bewustzijn: erken dat de meeste organisaties niet vrouwvriendelijk zijn en dat mannen en vrouwen anders in elkaar zitten (ook qua loopbaanbehoeften).
• Voer systeeminterventies uit: de klassieke hiërarchische structuur bevoordeelt mannen. Er moeten sekseneutrale structuren komen (meer zelfsturend, teamprestaties als beloningscriterium).
• Doe aan androgyne ontwikkeling: mannen moeten hun vrouwelijke kanten sterker ontwikkelen en andersom. Te beginnen in de vroege jeugd.
Bron: Insead Knowledge, 14-5-2015, vertaald en bewerkt door Management Trends.