Steeds meer organisaties huren een transitiemanager in die verantwoordelijk is voor een of meerdere interne transities. Maar wat doet een transitiemanager precies? Wat voor skills moet een transitiemanager beheren en wat is het gemiddelde uurtarief van een transitiemanager? Roald Keijzers bemiddelt regelmatig transitiemanagers en geeft toelichting.
Wat doet een transitiemanager?
”Steeds meer organisaties willen de harde kern van een of meerdere bedrijfsentiteiten verbeteren, en dat begint met een transitie. Een transitiemanager houdt zich bezig met het coördineren en doorvoeren van deze transities. Zo’n transitie is vrijwel altijd complex, waardoor je hier als transitiemanager langere tijd mee bezig bent. Je bent immers eindverantwoordelijke en zorgt ervoor dat de juiste mensen de transitie op een optimale manier uitvoeren.”
Om wat voor transities gaat het zoal?
”Het kan gaan om een transitie naar een shared service centre of een matrixorganisatie, maar ook om een carve-out, het opzetten van een nieuwe entiteit of het uitrollen van een nieuwe bedrijfsstrategie. Daarnaast krijgen organisaties de komende jaren met verplichte transities te maken als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving. Denk aan organisaties die in 2026 de nieuwste versie van SAP geïmplementeerd moeten hebben of aan het toenemend aantal organisaties dat met ESG te maken krijgt. Dit creëert veel werk voor transitiemanagers.”
Wat is de definitie van een goede transitiemanager?
”Een goede transitiemanager heeft niet alleen sterk ontwikkelde hard skills, maar ook sterke soft skills. Je moet collega’s – zowel junior als senior – mee weten te krijgen in de transitie. Houd er rekening mee dat je dit niet alleen face to face, maar ook digitaal moet kunnen vanwege de normalisering van hybride werken. Daarnaast moet een transitiemanager sterk zijn op het gebied van planning, budgetbeheer en andere uitvoerende zaken. Je coördineert niet alleen, maar steekt ook zélf de handen uit de mouwen.”
Wat is het gemiddelde uurtarief van een interim transitie specialist?
”Op dit moment ligt het interimtarief voor een transitiemanager tussen de 120 euro en 170 euro per uur, afhankelijk van kennis en ervaring. Ik verwacht hierin nog een stijging door de toenemende vraag naar deze groep. Transitiemanagers hebben een lastige, complexe rol en bovendien zijn er relatief weinig professionals met ervaring binnen dit specialisme. Daarom kunnen zij een uurtarief vragen dat vergelijkbaar is met dat van een finance director of zelfs een CFO. Laat je hier niet door afschrikken, maar zie de inhuur van een transitiemanager als een investering. Want als de transitie eenmaal achter de rug is, betaalt deze zich zeker terug.”
Bron: Robert Walters