Je hebt een leuk bedrijf maar het is tijd om ermee op te houden. Wat zijn je opties?
Eigenaars van een eigen bedrijf denken meestal niet erg na over wat ze met hun bezit willen als ze ermee ophouden. En pas gestarte ondernemers al helemaal niet. Adviseur Jo Haigh vindt dat je dat toch moet doen, vanaf dag 1, waarbij je consequent naar dat einddoel moet blijven werken. Ook omdat er altijd van alles kan gebeuren dat maakt dat je ermee op moet houden – van plotseling toeslaande verveling met wat je doet tot een ernstige ziekte of economische crisis die je dwingt om te stoppen.
Verkopen
Misschien het meest voor de hand liggend. Beantwoord wel eerst een paar belangrijke vragen:
- Aan wie wil je je bedrijf verkopen?
Een concurrent, vriend, je managementteam, een private-equity-investeerder? - Met welke prijs ga je blij zijn?
Denk hier goed over na: persoonlijke waarde en marktwaarde zijn nooit hetzelfde. En: deals lopen vaker stuk op de voorwaarden dan op de prijs. - Wanneer is voor jou en voor het bedrijf het beste moment om te verkopen?
Wees niet overhaast – maar mis ook niet het juiste moment. - Blijf je na de verkoop nog verbonden aan het bedrijf, en zo ja hoelang?
Kun je werken voor degene die je bedrijf koopt? Kun oprecht zeggen dat je voor hen even hard zult werken als je voor jezelf deed? - Zullen de nieuwe eigenaren goed voor je bedrijf zorgen?
Het gaat jou aan het hart – hen ook?
Familie
Een andere optie is om je bedrijf simpelweg te sluiten. Nadelen: er gaat goodwillwaarde verloren, er zullen personeelsissues zijn en het kost geld om een bedrijf te ontmantelen. Voordelen: er is geen mogelijk langdurig verkoopproces en je hoeft niet toe te kijken wat iemand anders met jouw levenswerk doet.
Een mogelijkheid is ook om met pensioen te gaan en je bedrijf te laten runnen door een (extern te werven) managementteam. Het zal lastig zijn om hier de juiste, getalenteerde mensen voor te vinden, teamplayers bovendien, met dezelfde visie, drive en passie als jijzelf. Als dat lukt: meteen doen.
Joint Venture
Nog een optie is een joint venture, maar pas op: echte joint ventures bestaan niet. De ene partij heeft altijd meer gewicht in de schaal, met indrukwekkendere cijfers en diepere zakken. Het kan werken, maar leg wel zeer zorgvuldig dingen zo vast dat je bedrijf in de toekomst niet kan worden opgeslokt door de gulzige partner met de onstilbare honger.
En dan is er natuurlijk nog de familie. Bereid zo’n exit in elk geval heel erg goed voor – iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Kinderen vinden vaak dat ze recht hebben op het bedrijf, maar in werkelijkheid is het iets wat ze moeten verdienen: hun competentie moet allesbepalend zijn. Zorg dat je kinderen eerst voldoende zakelijke én levenservaring opdoen buiten jouw wereld voordat ze op je feestje komen.
Bron: Management Today, 28 augustus 2015