Wie erin slaagt om rustig te blijven, presteert beter. Kijk de kunst af van toppresteerders.
Onderzoek onder ruim een miljoen mensen laat zien dat 90% van de toppresteerders bedreven is in het managen van emoties in tijden van stress. Ze weten kalm te blijven en de zaken onder controle te houden. Vooropgesteld: stress is een onmisbare emotie. Het maakt je alert en zorgt dat je beter presteert. Maar langdurige stress heeft funeste gevolgen. Het goede nieuws: stress is subjectief – je kunt het beheersen.Tactieken van toppresteerders
- Ze waarderen wat ze hebben Dagelijks even de tijd nemen om je zegeningen te tellen verbetert je humeur, je psychisch welzijn, geeft je meer energie en reduceert het stresshormoon cortisol met 23%.
- Ze vermijden de ‘wat-als-vraag’ Wat-als-vragen wakkeren het stressvuurtje aan. Dingen kunnen zich in een miljoen richtingen ontwikkelen. Hoe meer tijd je besteedt aan piekeren over wat er zou kunnen gebeuren, hoe minder tijd je hebt om er wat aan te doen. Lees: actie ondernemen die je kalmeert en je stress onder controle houdt.
- Ze blijven positief Positieve gedachten richten je brein op stressvrije dingen. Denk na over je dag (of de vorige dag of week) en identificeer prettige dingen of momenten, hoe klein ook. Of kijk vooruit naar iets waarop jij je verheugt. Zorg dat je iets positiefs hebt waarop je kunt focussen als je negatieve gedachten voelt opkomen.
- Ze houden time-outs Geregeld even uit de 24/7-mallemolen springen helpt stress onder controle te houden. Verfrissend: elke week een paar uur geen (werk)mail checken en beantwoorden. Je smartphone uitzetten op zondagochtend.
- Ze beperken de cafeïneconsumptie Cafeïne triggert het vrijkomen van adrenaline, de bron van vecht-of-vluchtreacties die je op standje hyperalert zet. Gevolg: rationeel denken wordt overruled door de drang om snel te reageren. Handig als je achterna wordt gezeten door een beer, niet als je een mailtje moet beantwoorden.
- Ze slapen Een tekort aan (goede) slaap zorgt voor verhoging van het stresshormoonniveau, zelfs als er geen stressfactoren zijn.
- Ze smoren een negatief zelfbeeld in de kiem Veel negatieve gedachten over jezelf? Stop met wat je doet en schrijf op wat er volgens jou mis met je is. Het vertraagt de negatieve gedachtestroom en maakt je helder. De kern: scheid (jouw) gedachten en de feiten. Stap zo nodig naar een collega en vraag naar zijn mening.
- Zet de zaken in perspectief Onmogelijke deadlines, een slechte chef: je kunt je omstandigheden vaak niet veranderen. Maar wel de manier waarop je erop reageert. Zijn je onrust en stress in verhouding met de stressfactor? Maak eens een lijstje met de dingen die echt verkeerd gaan. Tien tegen een dat het reuze meevalt.
- Ze halen adem Doe de deur dicht, elimineer bronnen van afleiding, ga op een stoel zitten en haal adem. Voel hoe je in- en uitademt, tel eventueel elke keer dat je in- en uitademt tot je bij twintig bent en begin dan opnieuw. Doel: gedachten stopzetten die alle kanten opgaan. Helpt verbazingwekkend goed.
- Ze gebruiken hun vangnet Identificeer mensen in je team of daarbuiten waarbij je terecht kunt en vraag hulp als je die nodig hebt. Het helpt vaak alleen al om even je hart te luchten.