Compassie staat voor mededogen. Registreren met compassie vanuit het hart maakt dat wat wordt waargenomen een basis van betrokkenheid krijgt waarin begrip voor en acceptatie van de ander besloten ligt. Compassie staat tegenover afwijzing en afkeuring. Afwijzing en afkeuring leiden vroeg of laat in een of andere vorm tot schade. Compassie werkt als een geneesmiddel. Mensen die zich laten coachen zijn – net als wijzelf – doorgaans al beschadigd door afwijzing of afkeuring van anderen.
Compassie leidt tot helende interventies
Wie alleen met de zintuigen waarneemt, registreert indrukken als informatie, trekt daaruit conclusies en kan scherpte inzetten. Dit is een noodzakelijke kwaliteit, maar dit is niet voldoende. Wie met het hart waarneemt en op grond hiervan verbinding maakt, maakt contact. Als dit contact vervuld is van compassie met de ander, dan kan dit, samen met de scherpte van zintuiglijk waarnemen, tot helende interventies leiden.
Betrokkenheid vanuit het hart is voor de meeste mensen goed voelbaar, ook voor hen die bang zijn voor het aangaan van contact. Waarnemen en registreren zowel met zintuigen als met je hart lukt je als coach beter naarmate je steviger geworteld bent in je eigen identiteit en daarop vertrouwt. Belangrijk is om zonder twijfel op de hartslijn tussen mensen te vertrouwen, ongeacht waarmee een klant bij je komt. Omdat we met ons hart verbindingen aangaan en relaties leggen, is ons hart ook de sensor voor contactvermijding door de ander. Als je dat signaleert, ligt daar een taak voor jou als coach.
Zelfkennis als basis voor liefdevol waarnemen
Voor een goede waarneming en om op een liefdevolle wijze scherpzinnigheid in te kunnen zetten voor de klant, heb je zelfkennis en een goed ontwikkeld innerlijk feedbacksysteem nodig. In hoofdstuk 5 van het boek Onorthodoxe interventies bij coachen wordt dit thema uitgewerkt. Omdat zelfregistratie een van de essentiële voorwaarden is om te komen tot een zuivere registratie van de ander, krijgt het begrip hieronder kort aandacht.
Zelfkennis nodig voor compassie
Zelfkennis is de noodzakelijke grondslag voor een zuivere waarneming van een ander. Hoe beter je jezelf kent, des te beter kun je verwevenheid van jezelf met een ander voorkomen. Subjectiviteit is onvermijdelijk en je dient alles te doen om jezelf en de ander zo veel mogelijk te ontvlechten.
Belangrijk is dat je je lichaam en je innerlijk verstaat, inclusief je schaduwkanten. Er zijn altijd kanten aan jezelf die je nog niet onder ogen ziet, en er zijn mogelijk ervaringen in je leven die je nog niet ten volle wilt accepteren. Op zichzelf is dat niet erg: alleen als je het ontkent, heb je een probleem. Ken je schaduwkant en houd er rekening mee als je aan het werk bent. Doe je dit niet, dan beïnvloed je met je neuroses je klanten en dat leidt tot nodeloze schade.
Innerlijk feedbacksysteem
Wat elke coach nodig heeft, is een voortdurende terugkoppeling naar alle eigen fysieke, mentale en emotionele signalen. Alle reacties in jezelf zijn informatiebronnen. Je hebt ernaar te luisteren, er informatie uit te halen en er conclusies aan te verbinden. Zoals je gaat slapen als je moe bent, en eet als je honger hebt. Door je signalen te registreren en te verstaan, ontwikkel je je interne feedbacksysteem en je zelfkennis.
Bron: Onorthodoxe interventies bij coachen
Door: Cobi Brouwer