Wat kan de natuur ons leren tijdens de coronacrisis? Dat is een vraag ik mezelf momenteel regelmatig stel. En doordat ik me die vraag regelmatig stel, vallen mij sommige woorden en zinnen op. Zo hoorde ik Julianne Meijers (bestuurder van Siza) laatst in een interview vertellen dat als een complexe situatie zich voordoet, het belangrijk is om in ieder geval een eerste stap te zetten, zonder een beeld te hoeven hebben van het totaal.
Dat is precies hoe evolutie werkt. Op de foto staat bijv. een larve van een zakpijp. Zo moet ongeveer de eerste stap naar gewervelde dieren er uit hebben gezien toen het 540 miljoen jaar geleden het levenslicht zag. Het diertje was niet perfect, maar een eerste stap op wat zich aandiende. Wie had toen kunnen bedenken dat die eerste stap o.a. zou leiden tot de mens?
Evolutie gaat over het vinden van een antwoord op dat wat zich voordoet op dat moment. Niet het beste antwoord, maar een antwoord om het leven verder te brengen, om progressie te boeken. Want zoals Julianne het ook mooi verwoorde: “Wat vandaag nog niet goed gaat, kunnen we morgen beter doen”. Voor mij een mooie leefregel, die m.i. niet alleen van toepassing is tijdens een crisis. Wellicht een mooie leefregel voor verandermanagement in het algemeen. In ieder geval een mooi voorbeeld van de natuur als spiegel voor organisaties (al was het zo vast niet bedoeld).
Door: Eric de Blok
Eric de Blok is spreker, gids, coach, trainer en organisatieadviseur. Hij gebruikt de natuur als spiegel voor uw organisatie. Meer weten? Kijk dan op zijn website: Natuurvisie