Stel je bent een muis en je klimt langs grasstengels omhoog om de veranderende wereld om je heen beter te begrijpen. Hoe hoger je komt, hoe onbekender deze wereld voor je gaat worden.
Dit werkt net zo voor de mens en de wetenschap. Het onbekende wordt door “het beklimmen van de wetenschappelijk ladder” niet kleiner, eerder groter. Hoe meer we weten, hoe meer vragen we oproepen. Deze vragen bepalen uiteindelijk onze kijk op de werkelijkheid, ons wereldbeeld. Een werkelijkheid waarbij in het verleden behaalde resultaten/ antwoorden geen garantie bieden voor de toekomst. Is het dan niet vreemd dat we zo veel nadruk leggen op de gevonden antwoorden? Is het dan niet vreemd dat we ieder passend puzzelstukje exclameren naar de buitenwereld, ons niet realiserend dat we de foto op de gehele puzzel zelf bedacht hebben?
Sterker nog, de waarheid van gisteren staat de waarheid van morgen regelmatig in de weg. Het zijn namelijk onze vragen die onze wereld creëren en niet onze antwoorden. Het zijn onze vragen over het onbekende die bepalen waar we de grenzen gaan verleggen. Het is de vraag die aan de basis staat van verwondering. Een goede vraag is in die zin waardevoller dan een goed antwoord. Welke vraag staat aan de basis van een organisatieverandering? Wat is de meest prangende vraag die jij jezelf stelt in deze veranderende wereld?
Door: Eric de Blok
Eric de Blok is spreker, gids, coach, trainer en organisatieadviseur. Hij gebruikt de natuur als spiegel voor uw organisatie. Meer weten? Kijk dan op zijn website: Natuurvisie