We weten allemaal dat alles verandert. En toch vallen vele veranderingen de meesten van ons in eerste instantie niet op. Dat komt omdat de meeste veranderingen evolutionair van aard zijn. Deze veranderingen voltrekken zich geleidelijk. Hoe kun je jezelf trainen om opmerkzaam te worden voor deze veranderingen?
Twee methodes
Er zijn twee bekende strategieën om dat wat nog “onzichtbaar” is, zichtbaar te maken. Het onderliggende principe is hetzelfde, maar de aanpak is anders. Door middel van bijgevoegde foto licht ik beide methoden toe. In de foto is namelijk een dier te zien, een dier wat voor de meesten van ons niet direct opvalt.
In de eerste methode probeer je vanuit een onthecht standpunt de gehele foto te overzien. Hoe meer je de houding van niet weten aanneemt, hoe groter de kans dat het dier zichtbaar wordt. In de tweede methode zoek je actief naar punten waar bestaande patronen worden onderbroken. Op dat punt wordt vaak een nieuw patroon zichtbaar (in dit geval het gezochte dier).
Bruikbaar in organisaties
Deze methoden zijn niet alleen bruikbaar in de natuur, maar zeker ook binnen onze organisaties. Deel deze oefening met anderen binnen je organisatie, want hoe meer mensen veranderingen zien aankomen, hoe beter je er op kunt anticiperen.
- Met welk methode heb jij het dier gevonden? Laat het weten in de reacties!
Door: Eric de Blok
Eric de Blok is spreker, gids, coach, trainer en organisatieadviseur. Hij gebruikt de natuur als spiegel voor uw organisatie. Meer weten? Kijk dan op zijn website: Natuurvisie