Dankzij een manifest van het European Resource Efficiency Platform is Europa een stap verder richting de circulaire economie.
De circulaire economie (cradle- to-cradle economie, kringloopeconomie) is een economisch systeem bedoeld om herbruikbaarheid te maximaliseren en verspilling te minimaliseren. Het circulaire systeem kent twee in elkaar grijpende kringlopen van materialen: een biologische kringloop (reststoffen komen weer terug in de natuur) en een technische kringloop (producten worden zo ontworpen dat ze herbruikbaar zijn).
Geen lamp, maar lichturen
In de circulaire economie koopt u geen lamp, maar u betaalt voor ‘lichturen’. Kosten voor grondstoffen en electriciteit zijn verwerkt in de uurprijs. Als de lamp het begeeft, levert de producent een nieuwe. Hij hergebruikt onderdelen en grondstoffen van het oude exemplaar en heeft er belang bij een goede dienst te leveren door producten te gebruiken, die kwalitatief hoogwaardig zijn, lang meegaan en recyclebaar zijn.
Kenmerken
- Producten worden zo gemaakt dat ze aan het eind van de gebruiksfase makkelijk demontabel zijn en materiaalstromen eenvoudig gescheiden kunnen worden.
- Producenten behouden het eigendomsrecht van producten, klanten betalen voor het gebruik ervan, niet voor het bezit.
- Omdat de prestatie van het product de waarde ervan bepaalt, wordt het leveren van de juiste kwaliteit extreem belangrijk voor de producent.
- Ketensamenwerking is een zeer belangrijke succesfactor.
Manifest
Op 17 december 2012 heeft het adviesorgaan European Resource Efficiency Platform een manifest gepubliceerd en aan de Europese Commissie aangeboden, waarin wordt gepleit voor afschaffing van milieuschadelijke subsidies en het formuleren van meetbare doelen richting een economie waarin alles wordt gerecycled.