
De grootste valkuil bij een reorganisatie is volgens 37 procent van de hr-professionals het ontbrekende urgentiebesef bij medewerkers. Dit blijkt uit de hr-benchmark van hr-dienstverlener Brightmine, uitgevoerd onder 420 hr-professionals. Ook onvoldoende communicatie vanuit de hr-afdeling (33%) blijkt een groot struikelblok.
Weerstand door onduidelijkheid
Vooral over het doel van de reorganisatie wordt slecht gecommuniceerd. Bij één op de vijf organisaties (21%) wordt dit doel namelijk helemaal niet met medewerkers gedeeld. Deze gebrekkige informatievoorziening kan leiden tot misverstanden en weerstand tegen de verandering. Een nadelig gevolg dat 55 procent van de hr-professionals bij een reorganisatie verwacht. Andere veelvoorkomende nadelen van een reorganisatie zijn het verlies van talent (32%) en met een reorganisatie komende kosten (28%), bijvoorbeeld door het inschakelen van externe consultants.
Reorganisatie versterkt samenwerking
Gelukkig zitten er ook vaak positieve gevolgen aan een reorganisatie. Zo stelt 42 procent van de hr-professionals dat de samenwerking tussen medewerkers na de reorganisatie een boost krijgt. Daarnaast zien hr-professionals een verhoogde betrokkenheid van medewerkers (30%) en meer ruimte voor talent om zich te ontwikkelen (27%).
Sacha Luijkx, Head of Content bij Brightmine Nederland, vertelt: “Een reorganisatie zorgt vaak voor onrust, en dat is begrijpelijk. Daarom is het ontzettend belangrijk om vanaf het begin helder te communiceren over de reden achter de verandering en het doel. Vertel dus niet alleen wat er verandert, maar vooral waarom. Zo creëer je meer begrip en kun je samen sneller vooruit. Zorg daarnaast dat medewerkers weten waar ze terechtkunnen met vragen of zorgen. Denk aan een toegankelijk contactpersoon binnen hr of een goed ingerichte Q&A-pagina op het intranet. Pas deze pagina ook aan wanneer er nieuwe vragen komen. Dit geeft medewerkers meer grip op de situatie en kan veel onzekerheid wegnemen.”
Bron: Brightmine