Op deāÆWandel Tijdens Je WerkdagāÆop 7 aprilāÆ2022 wordt heel werkend Nederland opgeroepen om teāÆwandelen tijdens hun (thuis)werkdag. En dat is belangrijk, want door de dag heen bewegen is goed voor de hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Kortom; essentieel voor (werkend) Nederland.
Geschatte leestijd: 2 minuten
Inhoudsopgave
Met deze kennis is het dan ook schokkend om te zien dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen (RIVM, 2016). Zeker mensen met bijvoorbeeld een kantoorbaan zitten door de dag te veel. Verschillende keren op een dag – minimaal 20 minuten – bewegen kan al enorme gezondheidswinst opleveren.
Bij voldoende beweging raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt bewegen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen Ć©n de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler.
De positieve effecten van bewegen op een rij:
Een beter denkvermogen
Beweging is goed voor het geheugen, aandacht, begrijpen en leren. De prefrontale cortex en hippocampus spelen een belangrijke rol bij het denkvermogen.
Goede slaap
Door overdag te bewegen, slaapt men ās nachts beter. Beweging beĆÆnvloedt de afgifte van het slaaphormoon melatonine op een positieve manier en verbetert zo je slaap-waakritme.āÆ
Betere stemming en minder stress
Ook heeft beweging een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen.āÆ
Verhoogde weerstand
Door regelmatig te bewegen, wordt de weerstand verbeterd. Dit verkleint de kans op ziektes en infecties, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en virussen.
Stimuleer beweging
We roepen alle werkgevers op hun medewerkers te stimuleren om tijdens de werkdag vaker van hun stoel af te komen en meer te bewegen. Dit kan al heel eenvoudig door bijvoorbeeld lunch- of vergaderommetjes te stimuleren.
Door: Koko Beers
Koko Beers is neurobioloog en medewerker Kennis & Innovatie bij de Hersenstichting.
Bron: ANP