Het energieverbruik dat we nodig hebben voor ICT wordt steeds groter. Veel organisaties kunnen echter eenvoudig op deze energiekosten besparen, bijvoorbeeld door bij aankoop en gebruik bewuster te kijken naar energie, overbodige apparatuur uit te schakelen, te letten op sluipverbruik en zaken te outsourcen. Hierna geven we enkele belangrijke energiebesparingstips.
Kopieermachine
In kantoren staan kopieerapparaten soms dag en nacht aan. Kleine kopieerapparaten verbruiken zo’n 50 watt en grote kopieerapparaten zo’n 100 watt ruststand aan sluipverbruik. Moderne kopieerapparaten zijn vaak al voorzien van functies die het energieverbruik in ruststand minimaliseren. Bij oudere machines kunt u energie besparen met een tijdschakelklok. Die klok schakelt de apparatuur uit tijdens de uren dat er niemand aanwezig is. U bespaart zo 10 tot 20% op de energie(kosten).
Plat beeldscherm en laptop
Een plat (TFT-)beeldscherm verbruikt gemiddeld 50% minder energie dan een scherm met beeldbuis. Een laptop verbruikt behoorlijk minder dan een pc. De zuinigste pc met beeldscherm verbruikt meer dan de meest uitgebreide laptop. U kunt zelf op uw pc instellen wanneer het besturingssysteem Windows het beeldscherm dimt of uitschakelt. Dimmen of uitschakelen vindt na uw instelling automatisch plaats wanneer er een bepaalde periode (bijvoorbeeld 5 minuten) geen activiteit op uw pc is geweest.
Oudere apparatuur
De capaciteit van nieuwe ICT-apparatuur (zoals de opslagcapaciteit of processorsnelheid) neemt alsmaar toe. De capaciteit en snelheid van apparatuur die u volgend jaar koopt, zijn 100% groter dan van de apparatuur die u dit jaar koopt, terwijl het energiegebruik met ongeveer 20% toeneemt. ICT-apparatuur ouder dan vier jaar heeft vergeleken met moderne ICT-apparatuur een zeer beperkte capaciteit ten opzichte van het energiegebruik.
Tip: Energy Star is een keurmerk voor het energiegebruik van apparaten. In Nederland kunt u Energy Star aantreffen op computers, beeldschermen, printers, fax- en kopieerapparaten. Het keurmerk kent een betrouwbare controle door een geaccrediteerde onafhankelijke organisatie.
Capaciteit
U kunt ook energie besparen door het optimaal benutten van ICT-capaciteit. In de praktijk wordt vaak meer ICT-capaciteit (zoals servers, netwerk en harddisks) gekocht dan noodzakelijk is, waardoor overcapaciteit ontstaat. Alle capaciteit van ICT-apparatuur verbruikt elektriciteit, dus ook de overcapaciteit. Wacht daarom nog even met uitbreidingen wanneer de huidige capaciteit nog toereikend is. Ook kunt u bestaande ICT-apparatuur deels extra capaciteit geven of juist uitschakelen, waardoor de apparatuur efficiënter wordt gebruikt.
Koeling
ICT-apparatuur in een serverruimte, zoals servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur, geven veel warmte af. Koeling helpt de bedrijfszekerheid van deze apparatuur te garanderen. Optimaliseer de koeling door de luchtstromen te optimaliseren. Zorg dat er zo min mogelijk koude lucht verloren gaat of wordt geblokkeerd.
Het nieuwe werken
ICT maakt het nieuwe werken mogelijk. Werknemers kunnen thuis of in de trein inloggen op het werk, waarmee ze minder aanspraak maken op de bedrijfsruimte. Hierdoor zijn meer flexibele werkplekken mogelijk. Een flexwerkpleksysteem levert in kantoren gemiddeld 25% ruimtebesparing op. Daardoor is ook minder energie nodig voor verwarming en verlichting, alhoewel die dan wel ergens anders (zoals op de thuiswerkplek) nodig is.
Schoonmaak en afvalverwerking
Er zijn diverse mogelijkheden om de schoonmaak van uw pand klimaatbewust te laten uitvoeren. Zo is schoonmaken overdag klimaatvriendelijker dan in de avonduren, omdat dan de lampen en verwarming niet nog een paar uur extra hoeven branden. En schoonmakers die dichterbij het te schoonmaken object wonen, maken minder kilometers om bij de klant te komen.
Het afval dat u als organisatie veroorzaakt, kan gescheiden en hergebruikt worden, waardoor u bespaart op de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is het, door uw afval gescheiden aan te leveren, mogelijk hieruit nieuwe grondstoffen te winnen. Daarmee bespaart u nóg eens op het verbruik van energie. Zo worden er van uw afval weer nieuwe producten gemaakt en is
de cirkel gesloten.
Overige inkoop van diensten
Ook voor catering, drukwerk, bankzaken, kennis, advies en andere dienstverlening zijn er meer en minder energiebewuste of klimaatvriendelijke partners te vinden. De een let nu eenmaal meer op energieverbruik en verspilling dan de ander. U kunt uw leveranciers selecteren op basis van bijvoorbeeld hun score op de CO2-prestatieladder of MVO-prestatieladder, het volgen van de ISO 26000-richtlijn of certificatie voor de milieunorm ISO 14001. En wanneer daarover niets terug te vinden is op de website of in de brochure, vraag er dan naar bij uw contactpersoon.
Ten slotte nog kort iets over het menu in de bedrijfskantine. De wereldwijde vleesindustrie is verantwoordelijk voor zo’n 19% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen (CO2, lachgas en methaan). Vleesproductie komt als bron van uitstoot op de tweede plek, na fossiele brandstoffen. De productie van zuivel en vlees zorgt voor vele malen meer uitstoot dan die van plantaardig voedsel. Serveer daarom ook plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel in uw bedrijfskantine of organiseer eens een vleesloze dag. Vraag uw cateraar naar de mogelijkheden.
Door: Rob van der Rijt