We zijn verslaafd aan onze auto. Volgens de laatste cijfers gedeeld via NU.nl zitten we er gemiddeld een half uur per dag in. Fietsen of lopen doen we slechts een kwartier per dag. Reizen met het ov doen we steeds minder. Het effect van deze verslaving zien werkgevers terug in de footprint van hun bedrijf. De uitstoot van zakelijk en woon-werkverkeer is nog altijd fors: 40 procent van de footprint van een gemiddeld kantoor. Maar hoe haal je de werknemer toch uit die auto?
Vervoer nog altijd 40 procent van CO2-footprint bedrijven
We hebben bijna allemaal een auto. Een kwart van de huishoudens bezit er zelfs twee of meer. Niet onlogisch dat je de comfortabele (lease-)auto ook pakt om naar je werk of zakelijke afspraak te gaan. Personenmobiliteit beslaat nog altijd 40 procent van de CO2-impact van een gemiddeld kantoor. Dat laat de milieubenchmark kantoren, jaarlijks uitgevoerd door Stichting Stimular met behulp van de Milieubarometer op basis van data kantoorpanden van veertien woningcorporaties zien. Sinds de lockdowns is de afgelegde afstand voor zakelijk en woon-werkverkeer weliswaar gehalveerd, maar de impact op de footprint blijft substantieel. En de auto is de boosdoener.
Veel potentie bij ov, fiets en elektrisch rijden
Het goede nieuws: er ligt veel potentieel bij een verschuiving weg van de brandstofauto. Omdat het ov steeds verder verduurzaamt, is de impact per kilometer vele malen kleiner. Met name in het zakelijk verkeer ligt het percentage ov (en fietskilometers) erg laag. Verder is er veel winst te boeken door op (echte groene) elektriciteit te rijden. De fiets is natuurlijk helemaal groen (en gezond).
Om je medewerkers uit de auto te krijgen is stimuleren de sleutel. Zorg voor aantrekkelijke vergoedingen voor duurzame opties (ov-abonnementen, fietsvergoeding voor zakelijke reizen en woon-werkverkeer < 10 km) en ontmoedig tegelijkertijd de auto (maximale kilometervergoeding, minder gratis parkeerplekken aanbieden). Bied ook opties aan voor duurzamer autogebruik (abonnementen voor deelauto, zakelijke poolauto’s, elektrische lease).
Sturing door goede monitoring
Door de mobiliteit goed te monitoren stuur je de verduurzamingsmaatregelen meer gericht. De rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit (> 100 werknemers) is een goede opstap. Daar moet wel aan worden toegevoegd dat de huidige registratieregels niet alle zakelijke kilometers meenemen en de bijbehorende rekentool uit gaat van te lage CO2-factoren. We raden aan om een footprinttool zoals de Milieubarometer te gebruiken voor een realistische footprint waarmee je de komende jaren je inspanningen op CO2-reductie kan monitoren.
Bron: Stichting Stimular
Door: Carmen Cosijn