Slechts 20 procent van de Belgische werknemers zegt na een werkdag nog veel energie over te hebben. Daarentegen komt 21 procent naar eigen zeggen bijna elke dag volledig uitgeput van het werk thuis. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent StepStone bij meer dan vijfduizend Europese werknemers.
Geschatte leestijd: 2 minuten
De andere werknemers zeggen alleen vermoeid thuis te komen wanneer er op het werk een extra zware opdracht is geweest. De Belgische werknemer zit daarmee ongeveer op het Europese gemiddelde, waar 21 procent zegt nog vol energie van het werk thuis te komen en 22 procent aangeeft zich compleet uitgeput te voelen.
Seizoenen
De Fransen blijken het minst door hun baan uitgeput te worden, want 34 procent zegt nog vol energie van het werk thuis te komen, gevolgd door de Nederlanders (31 procent). Daarentegen telt Duitsland de meeste werknemers die al hun energie in hun werk hebben moeten stoppen. De onderzoekers stelden immers vast dat 27 procent van de Duitse respondenten aangeeft elke dag uitgeput thuis te komen, gevolgd door de Oostenrijkers (25 procent). De vermoeidheid van werknemers blijkt ook afhankelijk van de seizoenen, want 21 procent van de respondenten gaf aan vooral tijdens de winter moe thuis te komen. In Denemarken en Zweden stijgt dat echter tot respectievelijk 36 procent en 27 procent.
Parttime jobcultuur
De onderzoekers stellen dat echter ook de afstand tussen woning en werk en het fileprobleem een rol spelen in de vermoeidheid. ‘België is een dichtbevolkt land en er is dus heel wat verkeer,’ voert Michel Tubbax, managing director van StepStone België, aan. ‘Als men na zeven of acht uur werken nog een uur of langer in de file staat in en rond Brussel of een uur op de trein moet wachten, is men natuurlijk uitgeput. Dat het cijfer zo hoog ligt, heeft zeker ook te maken met een verstoord evenwicht tussen werk en persoonlijk leven. In België bestaat ook minder een parttime jobcultuur dan bijvoorbeeld in Nederland. Ook dat beïnvloedt de resultaten.’
Bron: Express.be.