Elke organisatie moet streven naar een cultuur waarin alle medewerkers zich in een omgeving van respect, veiligheid, waardering en zonder grensoverschrijdend gedrag bevinden. Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag staat vaak wel als een belofte op de agenda maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat het opbouwen van een veilige werkomgeving en inclusieve cultuur niet zonder uitdagingen komt.
Weerstand en traditie
Weerstand en tradities zijn sterke tegenkrachten als het gaat om verandering. Zo houden hr-afdelingen zich vast aan bestaande werkwijzen en processen, zelfs als deze niet effectief blijken. Zoals een algemene gedragscode die alleen zichtbaar is op het intranet, eenmalige trainingen of opgelegd beleid. Zonder hiermee de talloze hr-professionals die actief werken aan het verbeteren van de beleving van de medewerkers en het creëren van een positieve werkomgeving te kort te willen doen.
Stel jezelf de vraag hoe het komt dat betrokken afdelingen in organisaties hetzelfde blijven doen en zich niet voldoende kunnen verplaatsen in medewerkers. Is er sprake van verzet vanuit het management bij het overwinnen van weerstand tegen een effectieve aanpak?
Hoe ga jij om met ongewenst gedrag? Bekijk de video met Frank Peters en Karin Bosman
Weerstand bij de aanpak
Herkenbare voorbeelden:
- Ongewenst gedrag ontkennen of onderschatten waardoor het belang van preventieve maatregelen niet of onvoldoende wordt gezien.
- Angst dat het ervaren ongewenste gedrag naar buiten komt.
- Blijven vasthouden aan traditionele machtsstructuren en hiërarchieën.
- Aarzeling bij het management om veranderingen door te voeren.
- Het gebrek aan kennis en erkenning dat het probleem ook echt een probleem is.
- Niet luisteren naar de stem van de medewerkers.
- Handelen vanuit ‘ik vind’ in plaats van te luisteren naar wat medewerkers nodig hebben om veilig en tijdig te communiceren.
- Ongewenst gedrag betekent langetermijndenken: het kost vandaag geld, maar het levert je niet direct iets op.
Tradities kunnen een obstakel vormen omdat ze diepgeworteld zijn in de cultuur en gewoonten van de organisatie. Als je aan de slag gaat met het doorbreken van deze tradities, kunnen medewerkers dat als bedreigend ervaren. Het is belangrijk om medewerkers te betrekken bij verandering en mensen gerust te stellen door te laten zien dat het doorbreken van tradities een positief effect kan hebben.
Leer van herkenbare fouten
Om een gezonde werkcultuur te simuleren is het essentieel dat je fouten erkent en leert van deze ervaringen. Verschuil je niet achter excuses zoals ‘we hebben dit nooit eerder gedaan’, ‘ik heb dit niet nodig’, ‘wat een betutteling’, ‘het ongewenste gedrag komt maar een enkele keer voor’ of ‘er is geen budget’.
Een positieve empowerende benadering is een belangrijke voorwaarde om weerstand te verminderen bij bestuurders, hr-professionals en medewerkers. Leren van het verleden is waardevol, maar het gaat er ook om dat je oude patronen weet te doorbreken. De kracht van het leren van het verleden is waardevol, maar het gaat erom dat je oude patronen weet te doorbreken. Hierin ligt een uitdaging waarbij je verder moet kijken dan alleen naar traditionele methodes zoals gedragscodes, workshops, procedures of de interne communicatie via e-mails, intranet en/ of meetings.
Verbinding tussen theorie en praktijk
De essentiële verbinding tussen theorie en praktijk is van cruciaal belang om ongewenst gedrag te voorkomen. Kloppen de kaders, richtlijnen en strategieën niet alleen op papier maar ook in de praktijk? Door theorie en praktijk nauw met elkaar te verbinden weet je de werkelijke waarde van het beleid in de organisatie te benutten.
Maak geen ‘vod’ van je beleid door het in de praktijk niet na te leven of niet effectief toe te passen. Creëer geen lappendeken van losse acties en maatregelen, maar zorg ervoor dat je beleid solide en consistent is. Omgaan met weerstand vraagt om een zorgvuldige aanpak en betrokkenheid. Het is van belang om geduldig en empathisch te zijn. Tegelijkertijd is er de vraag hoeveel tijd we nog met elkaar gaan wegkletsen over een kwestie die direct aangepakt had moeten en kunnen worden. Kijkend naar de actiebereidheid is het te begrijpen dat de samenleving steeds ongeduldiger wordt over het gebrek aan beweging bij het voorkomen van ongewenst gedrag.
Bron: Stop het zwijgen
Door: Karin Bosman, Frank Peters