Een cultuurverandering kan prima. Alleen wanneer je het grootschalig doet, zal het hem niet worden. Deze week is Hans Vermaak, auteur van het boek Iedereen verandert, nu wij nog te gast in de Innovatie Wasstraat. Eigenlijk gaat het om ‘democratisering van veranderen’.
Neem verantwoordelijkheid voor je eigen omgeving op een manier die werkt. En dat is niet alleen voorbehouden aan managers. Sterker nog, de mooiste veranderingen vinden altijd lokaal plaats. Leiderschap is iets van iedereen. Wanneer je op veel van die plekken aan diepgaande verandering doet, wordt het alsnog groot.
“De mooiste veranderingen vinden altijd lokaal plaats, dingen waar je iets mee hebt samen met anderen.”
Hoe begin je?
Stel je wilt aan de slag in jouw organisatie, waar begin je dan? “Begin met je eigen leefwereld heel serieus te nemen als onderzoeksterrein. Kijk wat wel en niet werkt. Dan kun je patronen vinden en daarop doorbouwen.” Bijvoorbeeld: “Vorige week ging het heel soepel, waarom lukte het toen wel?” Of: “We zeggen dat we het willen, maar nu doen we het weer niet, hoe kan dat?”
Welke vraagstukken lenen zich voor verandering?
Pas op! Voordat je het weet staan problemen als het archief bovenaan de veranderagenda. Dan werk je aan zaken waar je eigenlijk vanaf wilt. Niet doen! Je wordt dan hooguit minder gedemotiveerd, maar je krijgt nog steeds geen swingende tent. Ga aan de slag met zaken waar mensen voor warm lopen. Uitdagende klussen dus! Daar wil je juist ‘aan’. En dat is nodig. Want werken aan een vraagstuk vergt motivatie. Dat past alleen bij dingen waar je vakmatig warm voor loopt.
Ga kundig klooien en frutten!
Experimenteren is heel belangrijk bij verandering. Want er zijn alleen kant en klare antwoorden voor simpele dingen. Je leert complexe vraagstukken alleen kennen door eraan te werken. En dat is soms lastig uit te leggen, want:
“Wat hoort, werkt niet en wat werkt, hoort niet.”
Je moet kundig klooien en frutten om te leren wat werkt om dingen voor elkaar te krijgen. Soms zit er bij betrokkenen daardoor zelfs een schuldgevoel. Moeten we het volgende keer niet wat geolieder doen? Maar dat kan helemaal niet. Dat ongemak hoort erbij. Want juist het geklooi, herpakken, gepuzzel en de lange adem is dé enige manier om het te doen.
“Je moet op zoveel mogelijk plekken het wiel opnieuw uitvinden.”
Matig je ambitie
Neem niet de hele organisatie op sleeptouw. Voordat je het weet, raak je overbelast. Begin onder de radar. “Als je teveel zichtbaar bent, kom je nooit meer toe aan anders denken en handelen, want dan moet je overal uitleggen wat je doet.” En dat wordt al snel een probleem wanneer je geen resultaat kunt laten zien. Boek dus eerst lokaal successen met anders denken en handelen. Matig je ambitie!
Na deze podcast met Hans Vermaak schrijf je misschien wel nooit meer een centraal veranderplan, maar breng je lokale veranderaars in positie.
Of luister via iTunes, Soundcloud, Spotify, Stitcher, TuneIn of BNR.
- Boek: Iedereen verandert, nu wij nog. Hans Vermaak (Managementboek & Bol.com)
- Website: Iedereen verandert
- Hans Vermaak