Ben jij het comfortzone plaatje al tegen gekomen op Facebook of LinkedIn? Vast wel! Een rondje met daarin comfortzone en een rondje dat een eind verwijderd is met daarin Where the magic happens. De tweehonderdenvierendertigste keer dat ik het plaatje tegenkwam voelde ik de irritatie opborrelen. Waar baseren al die coaches, managers en trainers zich op? Welk wetenschappelijk, didactisch fundament?
Ik vertrek
De “Uit-Je-Comfortzone” kerk doet mij denken aan het tvprogramma “Ik vertrek” waarin mensen worden gevolgd die gaan voor hun ultieme droom om in Griekenland, Frankrijk of Spanje een Bed&Breakfast, cafe of restaurant te beginnen. Een enkeling gaat het redelijk voorspoedig. Maar het programma is vooral een succes, omdat de hoofdrolspelers van tegenvaller naar catastrofe naar totale ontreddering gaan. Ik herinner me een jong stel dat in Griekenland een eettentje begon. Ze spraken geen woord Grieks en hadden geen horeca ervaring. Sterker nog ze konden nog geen ei bakken. En ik kan je zeggen, er was weinig “magic’ te bespeuren. Wel heel veel stress , ellende en een droom aan diggelen. Als je het mij vraagt een tikkie te ver uit de comfortzone.
Flow
Nee, ik ga niet in een blog zowel de comfortzone als flow te lijf. Sterker nog, ik ben een grote fan van flow. De staat waarin je bent als je tijd, plaats en het gevoel van “zijn” verliest. En jawel, je leest het goed als je in flow bent heb je even geen gevoel van zijn en voel je dus even niets. Juist daarom is het zo lekker en voelt het achteraf (dus niet tijdens) zo goed. Iemand die zegt dat ie in de flow zit, zit er dus per definitie niet in! En juist in die flow ben je productief en leer je zoveel. Flow ontstaat in het schemergebied tussen opwinding en control. Waarin je voldoende uitdaging hebt om niet in de routine te schieten en voldoende vaardigheid en context om niet in de stress te schieten. Kortom, voldoende in je comfortzone om je lekker te voelen en voldoende er buiten om niet in slaap te sukkelen. Niet helemaal erbuiten dus, niet volledig nieuw en los van alles wat je gedaan hebt. Niet als administratief medewerker alles uit het raam gooien om concertpianist te worden, als je nog nooit in de buurt van een muziekinstrument bent geweest. Daar leer je helemaal niets van. Daar is geen magische wereld van wonderen en rond dartelende eenhoorns, daar is alleen maar een grote deceptie.
Hoe dan wel?
Ik stelde de vraag aan managementdenker Jeroen Busscher tijdens mijn wekelijkse radioprogramma People Power. “Wij kunnen alleen dingen begrijpen als wij kunnen refereren aan wat wij al weten. Als wij kennis nemen van zaken waar we geen referentiekader voor hebben, dan hebben we daar een woord voor in de Nederlandse taal: Onzin. Ga er nu maar vanuit dat maximaal 20% nieuw kan zijn en 80% oude koek. Dan is het al spannend genoeg en zit je al te trillen op je stoel.” Aldus Jeroen Busscher. Ik stel dus voor om het “uit je comfortzone” plaatje te verbannen. Het frustreert mensen, roept ze op om extreem te doen. Dus ga lekker ontwikkelen aan de rand van je comfortzone, blijf er voor zeker 80% in!
Luister hieronder naar het gesprek met Jeroen Busscher