Vele zzp’ers willen plezier hebben in hun werk, veel omzet maken en zo weinig mogelijk belasting betalen. Dit gaat niet altijd samen, weet zzp-boekhouder. Maar er zijn fiscale mogelijkheden om minder belasting te betalen en zodoende geld over te houden om opnieuw te investeren in de zaak of privé te gebruiken. ZZP-boekhouder zet 7 tips voor de zzp’er op een rij.
1. Willekeurige afschrijving
Bent u startende zzp’er en koopt u inventaris die duurder is dan 450 euro excl. btw dan mag u dit versneld afschrijven. Voordeel is dat u nu minder Inkomstenbelasting betaalt. Normaliter dient u zo’n investering in vijf jaar af te schrijven. De eerste drie jaar als starter heeft u de keuzevrijheid, u bepaalt wanneer u de kosten neemt. Enige voorwaarde is dat u wel minimaal 1.225 uur voor de zaak heeft gewerkt in dat boekjaar.
2. KIA – investeringsaftrek
Met de KIA kunt u een leuk belastingvoordeel pakken en daar hoeft u alleen maar even goed voor te rekenen en in één boekjaar meer dan 2.400 euro exclusief btw te investeren in inventaris. U schaft bijvoorbeeld een pc en fiets en een printer aan in één boekjaar. Alle investeringen zijn apart 450 euro excl. btw of meer en het totaal komt uit boven de 2.400 euro exclusief btw, dan heeft u in de eerste schijf recht op 28 procent KIA.
Als u binnen vijf jaar een investering verkoopt waarvoor u KIA kreeg dan dient u desinvesteringsbijtelling te betalen.
3. Fiscale oudedagsreserve
De fiscale oudedagsreserve, de FOR, betekent uitstel van Inkomstenbelasting. U mag -als uw vermogen in de zaak niet lager is dan uw te doteren bedrag aan de FOR- elk jaar 9,8 % van de nettowinst doteren. Maximaal is dat € 8.946 per jaar.
U bespaart nu op de te betalen Inkomstenbelasting. In de toekomst dient u deze reserve weer bij uw inkomen op te tellen. Of u koopt voor die reservering een lijfrente, die dan weer belast is. Als u de zaak stopt of als u de AOW-leeftijd heeft bereikt, dient u de oudedagsreserve fiscaal af te rekenen.
ZZP-boekhouder adviseert zijn klanten in de regel om alleen toe te voegen aan de FOR als u in de hoogte belastingschijf valt.
4. Elektrische auto van de zaak betekent lage bijtelling
Het bijtellingspercentage voor de elektrische auto was ooit 4 procent. In 2020 is de bijtelling 8 procent tot een cataloguswaarde van 45 mille. Daarboven dient u 22 procent aan bijtelling af te tikken.
Let op, in 2021 stijgt de bijtelling van acht procent naar 12% procent bij een cataloguswaarde 40 mille.
Het verlaagde tarief is 5 jaar geldig. Daarna stijgt ze naar 22 procent.
5. Middeling bij wisselende hoge en lage inkomens
U bent meer dan drie jaar zzp’er en heeft te maken et hoge en lage winsten/inkomens. Dan kunt u een belastingmiddeling aanvragen. U berekent uw gemiddelde inkomen over drie opeenvolgende jaren en berekent hoeveel Inkomstenbelasting u gemiddeld over die drie jaar had moeten afdragen. Heeft u per saldo te veel betaald dan kunt u alles boven de 545 euro terugvragen. U dient wel te wachten tot de aanslagen van de drie jaar definitief zijn en heeft daarna drie jaar de tijd om de aanvraag in te dienen.
6. Verrekening van eerdere verliezen
Heeft u als zzp’er verlies geleden in eerdere jaren en nu een zeer goed jaar. Dan mag u verlies uit het verleden alsnog verrekenen.
7 Meewerkbeloning fiscale partner
Als uw fiscale partner meewerkt in de zaak. Bijvoorbeeld u laat de boekhouding bijhouden door uw partner, of uw social media verzorgen. Dan kunt u aan het einde van het boekjaar opteren voor de meewerkaftrek. De meewerkaftrek bedraagt tenminste 1,25% en maximaal 4% van de winst. Voorwaarde is dat uw partner meer dan 525 uur meewerkt.
U kunt ook kiezen voor de arbeidsbeloning.
Een vergoeding van vijf mille of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner zelf een baan (inkomen) dan is dit niet altijd voordelig, werkt uw partner niet of valt hij/zij in een lagere belastingschijf dan kan dit lucratief zijn.