Je geld op de bank laten staan is naar mijn mening weinig zinvol. Het is inderdaad zo dat je een gedeelte van je salaris op je bankrekening kunt laten staan voor onverwachte uitgaven. Sparen voor later is een welbekende maxime die mijn ouders vaak in mijn jeugd tegen mij zeiden. Beleggen en investeren zijn namelijk “gevaarlijke” activiteiten. Bij een verkeerde keuze en een slechte beslissing verdampt al je belegde en geïnvesteerde geld binnen enkele nanoseconden.
Uiteraard zijn er risico’s aan deze activiteiten verbonden. Het is dus altijd wijs om alleen geld te gebruiken dat je daadwerkelijk kunt missen en in het ergste geval verliezen. Op deze wijze verklein je dus het risico. Daarnaast moet je altijd zelf je onderzoek gaan doen. Investeer daarom ook nooit in een project omdat andere mensen dat zeggen. Zelfs niet als dit goede vrienden van je zijn. Wel kunnen hun suggesties interessant zijn om zelf op onderzoek te gaan, maar jij beslist zelf of deze investering ook echt de moeite waard is. “Ipsca scienta potestas est” (kennis is macht) en dit betekent, als je wilt gaan beleggen en investeren, dat je heel veel zult moeten gaan lezen.
Geld sparen en op je bankrekening laten staan is verstandig voor verwachte en onverwachte uitgaven. Toch zou je ook moeten gaan kijken naar de mogelijkheden van beleggen of investeren. De spaarrentes die banken geven zijn “nihil” en daarom is het niet aantrekkelijk om je geld op de bank te laten staan. Een interessante mogelijkheid om te gaan investeren en beleggen is in de veelbelovende cryptomarkt met zijn verschillende cryptovaluta. Een goed startpunt om meer te weten over de cryptomarkt en alles over cryptovaluta. Hier is veel informatie te vinden en kan je lezen o.a. over hoe en waar je deze cryptocurrencies kan kopen en verkopen, reviews over handelsplatformen, nieuws en de laatste ontwikkelingen.
De cryptomarkt en cryptovaluta
Bitcoin is natuurlijk de meest bekende cryptomunt. De laatste tijd komt bitcoin veelvuldig in het nieuws. Met name door de gigantische prijsstijgingen en dalingen. Daarnaast lees je veel commentaar van “experts” die voor- of tegenstanders zijn van deze cryptomunt. Het is een feit dat de prijskoers van bitcoin sinds het ontstaan in 2009 altijd erg veranderlijk is geweest. Tijdens de bull run van december 2017 was de bitcoin-prijs rond de 16.000 euro. Ook de prijzen van andere cryptomunten (altcoins) stegen gigantisch in een recordtempo. Winsten van 300-1000% of meer was de norm. In januari stortte de markt in en veel mensen verloren hun geld. In het nieuws werd gezegd dat de cryptomarkt een bubbel was en dat het nooit meer zou gaan herstellen.
Opvallend is dat 2021 het beste jaar tot nu toe is geweest voor de cryptomarkt. Bitcoin bereikte zijn hoogtepunt met een prijs van 48.000 euro. Vele andere cryptomunten volgden ook. De bitcoin-prijs schommelt momenteel rond de 40.000 euro.
Maar waarom zouden de bitcoin-prijs en andere cryptomunten nog kunnen stijgen? Een van de grote reden waarom de prijs mogelijkerwijs flink in de toekomst zou kunnen gaan stijgen is dat steeds meer institutionele beleggers en bedrijven de cryptocurrency markt betreden. Zo gaat Mastercard hun netwerk voorbereiden, zodat het mogelijk is om transacties met cryptomunten uit te kunnen voeren. Een van de oudste en grootste banken in Amerika, BNY Mellon, is momenteel bezig om crypto gerelateerde services te kunnen gaan geven aan hun klanten.
Een andere welbekende Amerikaanse grootbank JP Morgan adviseert hun klanten om bitcoin in hun portfolio op te nemen. Tesla heeft in 2021 voor 1,3 miljard euro aan bitcoins gekocht en wil het in de toekomst mogelijk maken dat je met bitcoins Tesla-auto’s kunt gaan kopen. Recentelijk in 2021 heeft het bedrijf Micro Strategy voor maar liefst 1 miljard euro aan bitcoins gekocht. In totaal hebben zij nu voor ongeveer 4,5 miljard euro aan bitcoins gekocht.
Duidelijk is dat deze ontwikkelingen zeer gunstig zijn voor bitcoin en de andere cryptovaluta. De vele nieuwe projecten en het toetreden van meer institutionele beleggers en grote bedrijven maken het mogelijk dat het kopen van cryptomunten in 2021 een interessante investeringsmogelijkheid is.
Uiteraard kan niemand in de toekomst kijken. Ook is duidelijk dat je veel geduld moet hebben en niet moet schrikken voor heftige koerswisselingen. Veel mensen kunnen niet tegen deze volatiliteit, maar is kenmerkend voor de cryptomarkt. Dalingen van 20-50% om dan weer een stijging mee te maken van 150% is heel “normaal”.
Er blijven altijd risico’s aan beleggen en investeren. Investeer daarom in het begin een klein bedrag en lees jezelf goed in over de cryptomarkt, de verschillende cryptomunten en de laatste technologische ontwikkelingen. De cryptomarkt is en blijft een risicovolle markt.