
Ben je een startende ondernemer of zzp’er? Of ben je al een tijdje bezig maar twijfel over hoe je overkomt? Dan hebben we een paar praktische tips voor je om voor een professionele uitstraling te zorgen. Dit zijn de dingen die niemand je durft te vertellen, maar die je écht vooruithelpen.
Een goed navigeerbare website
Tegenwoordig lijkt een eigen website voor je bedrijf niet meer zo belangrijk, maar dat is een grote fout. Met alleen LinkedIn, Instagram, TikTok of andere sociale media red je het niet. Je potentiële klant is op zoek naar informatie. Een kort bericht, een foto of een filmpje biedt daar niet genoeg ruimte voor. Zorg daarom voor een website die vooral goed te navigeren valt en voorkom deze 7 fouten.
Daarmee bedoelen we: duidelijke menu’s met klikbare links, geen 404-pagina’s of pagina’s die niet meer actueel zijn en een goed kleurencontrast. Gele tekst op een lichtblauwe achtergrond kun je dus vanzelfsprekend beter vermijden. Maak de teksten op je website niet te lang, maar ook niet te kort. To-the-point, maar wel informatief, dus.
Mailen met een zakelijk e-mailadres
E-mail jij nog met bedrijfsnaam.jouwnaam@gmail.com? Deze gratis e-mailadressen komen niet professioneel over. Al helemaal niet omdat een domeinnaam tegenwoordig bijna niets meer kost. Voor een paar euro per jaar heb je al een .nl-domein. Of als je internationaal opereert: een .com-domein. Met je gratis e-mailadres kunnen potentiële klanten denken dat je niet serieus aan je bedrijf werkt. Want immers: als je al geen investering wilt doen in een domeinnaam, wat zegt dat dan over jouw bedrijf?
Met een zakelijk e-mailadres als jouwnaam@jouwbedrijf.com laat je zien dat je een vakkundige professional bent. Wat je zeker niet moet doen, is een e-mailadres van je internetprovider gebruiken. Wissel je dan van provider, dan moet je al je zakelijke contacten op de hoogte brengen van de wijziging. Daardoor kun je opdrachten of bestellingen mislopen. Snel je eigen domeinnaam aanschaffen, dus.
Maken kleren de man?
Dit is altijd leuk: jonge mensen die net een opleiding hebben afgerond en nu hun eigen bedrijf beginnen. Snel naar de klerenwinkel om een maatpak of een driedelig pak te kopen. Vrouwen netjes in een blazer of in een jurk… Want kleren maken de man, nietwaar? Het is een veelvoorkomende fout in de zakenwereld.
Het ligt maar net aan de branche waarin je zit en op welke netwerkborrel je bent. Vaak wordt informeel maar netjes ook gewaardeerd. Een colbert, een nette trui, een pantalon: allemaal keurig. Je hoeft echt geen stropdasje meer te dragen. Die tijd is wel een beetje geweest. Tenzij je natuurlijk naar de bank of de advocaat gaat. Het schijnt dat je dan juist intelligenter, betrouwbaarder en energieker overkomt.
Communiceren valt te leren
Gebruik in al je communicatie correct taalgebruik. Dubbelcheck of je geen spelfouten hebt gemaakt. Controleer of je geen stijlfouten in je tekst hebt. Die ene punt of komma kan het verschil maken. En als je een dialect spreekt: betekent je e-mail in het ABN wel hetzelfde als in je dialect?
Reageer duidelijk en snel. Laat je opdrachtgevers en klanten niet te lang wachten op een antwoord. Zo krijgen ze het idee dat je echt bovenop zit op wat er in je bedrijf gebeurt. Belt er iemand? Dan neem je je telefoon natuurlijk beleefd op. Noem je bedrijfsnaam en je naam, wens je klant of opdrachtgever een goedemorgen of een goedemiddag. Vraag hoe je van dienst kunt zijn. Klinkt ouderwets? Dat kan, maar het is nog steeds de meest vriendelijke manier van je klanten en opdrachtgevers te woord staan.
Kwaliteit voor alles
Veel ondernemers en zzp’ers denken dat het vooral om marketing draait. Het is zeker waar dat marketing belangrijk is, maar je kunt er geen heel bedrijf op runnen. In de ideale wereld heb je een goede mix van beide: steengoede marketing, maar daarna óók de juiste service bieden. Kwaliteit voor alles! Dat betekent dat je je afspraken strikt nakomt, je uitstekend werk of uitstekende producten levert en dat je aan hoge standaarden voldoet.
Hoe weet je nu of je klant of opdrachtgever blij met je is? Door om feedback te vragen. Feedback voelt zeker voor startende ondernemers of zzp’ers soms wat pijnlijk. Want wie wil nu horen dat je iets niet goed doet? Dat kunnen we je vertellen: ondernemers die willen groeien. Je komt zo achter de pijnpunten in je bedrijf en in je businessmodel. Die pijnpunten neem je weg door op de feedback in te gaan. Klanten en opdrachtgevers vinden het fijn als je hun verbeteringen en hun mening serieus neemt.
Maak je logo niet in Canva
Dankzij de grote hoeveelheid tools die ondernemers en zzp’ers tegenwoordig tot hun beschikking hebben, wordt het steeds verleidelijker om zelf aan de slag te gaan met branding en huisstijl. En dat is hartstikke handig, maar of je uitstraling daar nu professioneler van wordt?
Een logootje gemaakt in Canva, daar prikken andere ondernemers zo doorheen. Ze weten dat er weinig tijd, geld en aandacht is gestoken in het logo. En dat logo is nu juist wat je potentiële klant als eerste ziet op je visitekaartjes en in andere reclame-uitingen. Snel wegklikken, dat programma, en een professioneel logo laten maken, dus.
Financiën zijn een stuk belangrijker dan je denkt
Bah, boekhouden. Wie heeft daar nu zin in? Boekhouders, natuurlijk. Wil je jezelf niet overstelpen met paperassen, dan huur je een goede boekhouder in. Als kleine zelfstandige kun je het vaak ook zelf doen, maar dan is het belangrijk dat je gebruikmaakt van professionele facturatie- of boekhoudsoftware. Zorg er ook voor dat je offerte- en contractproces kraakhelder is. Dat voorkomt misverstanden en zorgt voor duidelijke verwachtingen. Besteed echt een dag in de week aan je financiën, zodat je altijd overzicht hebt.
Wees jezelf
Alle goeroes ten spijt: er is geen manier om het helemaal goed of helemaal fout te doen. Er ligt geen draaiboek klaar voor ondernemers en zzp’ers. Wees jezelf. Professionaliteit staat niet gelijk aan ‘afstandelijk.’ Mensen doen graag zaken met mensen. Wees dus altijd zelf benaderbaar. Dat AI-chatbotje is leuk, maar verstoort de relatie met je klant. Laat gerust je persoonlijkheid zien en communiceer altijd op en eerlijk naar elkaar. Daar kom je het verst mee.