Wanneer jij als ondernemer hebt besloten om je bedrijf van de hand te doen, dan komt hier nogal het nodige bij kijken. Waar je via de aandelen kopen app op je telefoon aandelen van een bedrijf kunt kopen, zodat je mede aandeelhouder bent, zit dit met een overname toch echt wel even iets anders in elkaar. Om je een idee te geven hoe dit werkt, hebben we een aantal belangrijke stappen in dit proces voor je verder uitgewerkt. Houdt er namelijk ook rekening mee dat je te maken hebt met personeel, bezittingen en eventueel ook schulden.
Waarom een bedrijfsoverdracht?
Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijfsoverdracht plaatsvindt. Zo kan de huidige eigenaar van het bedrijf besluiten om te stoppen met het runnen van het bedrijf en het te verkopen, of kan het bedrijf in financiële moeilijkheden verkeren en daarom overgedragen worden aan een andere partij. Soms is bedrijfsoverdracht ook nodig om het bedrijf te laten groeien of om te innoveren. Een bedrijfsoverdracht kan een complex proces zijn, omdat er veel zaken moeten worden geregeld, zoals het vaststellen van de waarde van het bedrijf, het opstellen van een overdrachtscontract en het afhandelen van eventuele lopende zaken of verplichtingen. Het is daarom aan te raden om professioneel advies in te winnen bij het overdragen van een bedrijf. De overdracht van een bedrijf is natuurlijk niet te vergelijken met het versturen van wat cryptomunten via de bekende crypto apps. Belangrijk dus om de juiste voorbereidingen te treffen.
Hoe zit het met het personeel?
Bij een overname van een bedrijf kan het personeel een belangrijk onderdeel vormen van de overdracht. Het is daarom van belang om goed na te denken over hoe het personeel betrokken wordt bij het overdrachtsproces en hoe hun belangen worden beschermd. Er zijn verschillende manieren waarop het personeel bij een bedrijfsoverdracht betrokken kan worden. Zo kan het personeel worden geïnformeerd over de plannen voor de overdracht en hun mening worden gevraagd over hoe zij denken dat het bedrijf het beste kan worden overgedragen. Het is ook mogelijk om het personeel te betrekken bij de onderhandelingen over de voorwaarden van de overdracht, of om hen de mogelijkheid te geven om mee te doen aan een medezeggenschapstraject.
Hoe nu verder?
Wanneer de overname is afgerond, begint het operationele stuk natuurlijk pas. Op iedere functie heb je immers nu waarschijnlijk meerdere managers. Deze managers zullen met elkaar moeten gaan samenwerken om de krachten van beide bedrijven met elkaar te kunnen bundelen. Tijd dus om hier mee aan de slag te gaan. Twee bedrijven die in elkaar moeten worden geïntegreerd kan soms wel maanden tot jaren in beslag nemen. Het is daarom dus ook belangrijk dat je mensen hebt die met de neuzen dezelfde kant opwijzen als het (nieuwe) management. Het is daarom dus ook belangrijk dat je met elkaar blijft praten en continue bezig blijft met het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Ook is de saamhorigheid van belang. Zorg er dus ook voor dat jullie met z’n allen regelmatig iets leuks gaan doen, zodat jullie elkaar beter leren kennen.