Door onverwachte rekeningen heb je plotseling niet genoeg geld om het personeel of een leverancier te betalen. Met andere woorden, je hebt je cashflow niet op orde. Een situatie die je als bedrijf beter kunt voorkomen. Lees verder om te ontdekken hoe je dit doet.
Het belang van een goede cashflow
Je cashflow laat zien hoeveel geld er binnenkomt en weer uitgaat in je onderneming gedurende een bepaalde periode. Het is anders dan de winst-en-verliesrekening, omdat het draait om hoeveel er werkelijk af- en bijgeschreven wordt op de bankrekening. Het kan namelijk zo zijn dat een factuur later pas betaald wordt.
Het is voor een bedrijf belangrijk om een positieve cashflow te hebben. Je wilt namelijk ten alle tijden in staat zijn om je personeel uit te betalen, leveranciers te betalen, of voorbereid zijn op onverwachte uitgaven als een reparatie.
Krijg grip op je cashflow
Nu wil je natuurlijk weten hoe je ervoor zorgt dat je niet in de min uitkomt. Hieronder hebben we 6 tips voor je op een rijtje gezet.
- Zorg voor duidelijke factuur deadlines: Het te laat betaald krijgen van facturen is een aspect waarbij het vaak misgaat bij bedrijven. Wees duidelijk naar je klanten toe over de deadlines die gelden voor een factuur en de gevolgen van te laat betalen. Ga indien nodig in zee met een incassobureau wanneer het echt te gortig wordt.
- Zorg voor een buffer: Het kan altijd voorkomen dat het even niet loopt zoals gepland. Dit kan allerlei redenen hebben, maar zorg er in ieder geval voor dat je een noodfonds hebt voor wanneer dit het geval is. Een buffer biedt je de financiële ademruimte om onverwachte uitgaven op te vangen zonder dat je in de problemen komt.
- Hogere omloopsnelheid van de voorraad: Het inkopen en behouden van een voorraad kost geld. In een ideale situatie heb je precies genoeg op voorraad om aan de vraag te voldoen. Hierdoor blijven de kosten laag en verbeter je je cashflow.
- Houd de uitgaven goed in de gaten: Als je een goed overzicht hebt van wat je per maand uitgeeft, kun je snel zien wanneer deze uitgaven onverwacht hoger zijn. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen en maatregelen nemen om je cashflow te beschermen.
- Maak gebruik van software: Er zijn allerlei handige programma’s die je kunnen helpen bij het in kaart brengen van je cashflow. Deze software kan je een waarschuwing geven wanneer het fout dreigt te gaan, zodat je tijdig kunt ingrijpen.
- Overweeg een zakelijke lening: Als je ondanks je inspanningen nog steeds een tekort hebt, kan een zakelijke lening een oplossing bieden. Zorg ervoor dat je de voorwaarden goed begrijpt en alleen leent wat je nodig hebt om tijdelijke cashflowproblemen te overbruggen. Want vergeet niet, geld lenen kost geld.
Beheers je cashflow
Een goede cashflow is essentieel voor een gezond bedrijf. Het zorgt er namelijk voor dat de bedrijfsvoering soepel verloopt en dat je beter in staat bent om onverwachte klappen op te vangen. Door de hierboven genoemde tips toe te passen, zorg je voor een stabiele basis voor je bedrijf.