Tips van de mensen van McKinsey.
Natuurlijk: digitale capaciteiten horen in het survivalpakket van je bedrijf te zitten als je op lange termijn wilt kunnen concurreren. Maar er is veel onduidelijkheid over hoe je je IT-organisatie van de grond krijgt. Dus hoe je de tools en het talent ontwikkelt om je digitale informatie te managen, online diensten op te zetten en onderhouden en processen te automatiseren. Met wie ga je daarvoor in zee? Het borrelt en bruist in de IT-leveranciersmarkt. Je vindt er een groot aantal kleinere en jongere spelers die innovatieve, gespecialiseerde diensten aanbieden: gebruiksinterfacedesign, analytics, bedrijfsspecifieke platforms, het programmeren van applicaties, clouddiensten enzovoort. De communis opinio is dat zulke jonge honden beter zijn in het oppikken van digitale trends en daar ook meer voor open staan. Maar vlak ook de grotere, bestaande spelers niet uit. Die hebben soms zelf een vernieuwend digitaal aanbod ontwikkeld – of hebben platforms, technologie en talent verworven van startups. McKinsey geeft criteria voor een vruchtbare partnerselectie.
Vooruitzichten op de lange termijn
Neem in je overeenkomst langetermijnperspectieven op en (financiële) prikkels die goede relaties belonen en voorspelbaarheid bieden. Dat is vooral belangrijk als je gaat samenwerken met kleinere spelers in de branche, die soms snel van de markt verdwijnen of worden overgenomen door grotere broers.
Cocreatievermogen
Leveranciers moeten kunnen en willen samenwerken met je IT-mensen en businessstakeholders. Ze moeten samen met jouw mensen corporate producten willen ontwikkelen die op jullie ‘oude’, bestaande systemen draaien. Je kunt pilots uitvoeren met verschillende leveranciers om te testen hoe dit gaat.
Flexibiliteit
Leveranciers moeten zich aan je veranderende technologiebehoeften kunnen aanpassen maar ook de pijlers van de overeengekomen IT-architectuur overeind houden. Zo kun je samen duurzame producten en diensten maken, rekening houdend met bijdragen van meerdere leveranciers.
Voorkom ‘vendor lock-in’
Als je niet oppast, zit je morgen vastgeklonken aan je technologiekeuzes van vandaag. Lees: die van je leverancier – zeker als een technologie zijn eigendom is. Op termijn zijn er wellicht betere of goedkopere alternatieven, of draaien producten van derden niet meer op jouw platform. Een open-source oplossing verkleint dit businessrisico. Maar soms maken leveranciers open-source oplossingen zo zeer op maat dat de kans op lock-in toch weer levensgroot aanwezig is. Bekijk kritisch welke technologie je leverancier gebruikt. En pas op voor contractuele beperkingen.
Bron: McKinsey Quarterly, maart 2105 (vertaald en bewerkt door Management Trends).