Frauderende zorgaanbieders doen dat vaak binnen meerdere domeinen waar zij in werken. Ze leveren zorg op basis van de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hoe herken je fraude?
- Ben alert op declaraties. Zorgaanbieders kunnen andere zorg opvoeren dan ze hebben geleverd. Dan doen ze alsof het gaat om verzekerde zorg terwijl dat niet zo is, of ze stellen medicatie te hebben geleverd terwijl de patiënt niets heeft ontvangen.
- Let op als activiteiten vaker overgaan van de ene zorgorganisatie naar de andere, en als aanbieders steeds van naam veranderen. Zo wisselden familieleden elkaar af als bestuurder van kleine zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg. Een deel ging failliet en liet schulden achter. Daarna nam de volgende zorgorganisatie de activiteiten over en ging op dezelfde voet door. Een groot deel van de cliënten heeft waarschijnlijk nooit de zorg gekregen die zij nodig hadden.
- Kijk naar facturen. Sommige zorgaanbieders produceren valse exemplaren. Ze voeren de externe inhuur van zzp’ers bijvoorbeeld op om de winst te drukken en minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen.
- Zorgaanbieders spannen ook samen met cliënten. Zo traden diverse aanbieders bij anderen op als onderaannemer. Zij declareerden zorg op basis van de Wmo en Wlz. Betaling vond plaats vanuit het pgb en als gecontracteerde zorgaanbieders. Ze zouden meer zorg gedeclareerd hebben dan is geleverd. Ook was de kwaliteit onvoldoende. Het leek erop dat cliënten contante betalingen kregen van de zorgaanbieders. Zij gingen ermee akkoord dat zij te weinig zorg krijgen.
- Mondzorg staat op de eerste positie bij zorgfraude. Zo kreeg de Nederlandse Zorgautoriteit signalen over een tandartsenpraktijk. Die berekende haar cliënten voor elke kroon een toeslag van 200 euro exclusief btw, bovenop het maximum tarief. Dit is niet toegestaan.