In januari 2012 presenteerde Ernst & Young in New York de resultaten van onderzoek naar trends in duurzaamheid onder 270 bedrijven (85 procent uit de VS) in 24 sectoren.
Er zijn zes trends:- Steeds meer ondernemingen publiceren een duurzaamheidsverslag. Echter, de tools voor dataverzameling zijn suboptimaal, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van de data.
- Chief Financial Officer wint aan invloed. Een op de zes cgo’s houdt zich nu ook bezig met duurzaamheid. De oorzaak is de druk die kapitaalmarkten uitoefenen op bedrijven om meer duurzaamheidsgegevens bekend te maken.
- Werknemer als stakeholder. Het komt steeds vaker voor dat werknemers zich betrokken voelen bij duurzaamheidsprogramma’s.
- Transparantie over CO2-emissies. Dat nu drie op de vier bedrijven gegevens publiceren over hun CO2-uitstoot, komt mede omdat er steeds meer ‘how to’-strategieën beschikbaar komen.
- Toenemende bezorgdheid over gebruik van ‘strategische grondstoffen’. Processors in mobiele telefoons bijvoorbeeld kunnen niet gefabriceerd worden zonder bepaalde materialen. Het probleem is dat deze grondstoffen vaak alleen te vinden zijn in gebieden met grote maatschappelijke spanningen of oorlogsgeweld.
- Reputatie gevoeligheid door groene ranglijsten. Externe stakeholders kijken mee over de schouders van het topmanagement.
MVO: failliet concept?
Ook in Nederland werd een duurzaamheidsrapport gepubliceerd. Dit trendrapport van MVO-Nederland echter ‘laat het failliet van het MVO-concept zien’. Zegt Peter van Vliet, hoofdredacteur van DuurzaamNieuws. Volgens van Vliet is de BV Nederland de laatste jaren sterk gedaald in de internationale rangorde wat betreft duurzaamheid en duurzame energie. Ook wijst hij op ons achterblijvend Bruto Nationaal Product: ‘In landen die echt duurzaam aan het werk zijn, groeit het BNP aanmerkelijk meer.’ Boekentip- * Duurzaam Denken Doen: Inspiratieboek voor onze gezamenlijke toekomst.