Deze tip werkt voor de meeste mensen die ik heb gecoacht, en voor mij ook: de eerste zestig seconden van je pitch uit je hoofd leren. Die eerste momenten dat je opstaat en gaat praten, geven de meeste stress. Dan komt het vechten-of-vluchtenmechanisme op, omdat je je instinctief belaagd voelt.
Ik heb veel presentatoren gevraagd hoe ze zich die eerste minuut voelden, en allemaal antwoordden ze in de trant van:
‘Het leek of ik buiten mezelf was getreden…’
‘Ik heb dingen gezegd die ik absoluut niet van plan was!’
‘Ik heb geen idee wat ik heb gezegd – kun jij het me vertellen?’
De remedie
De remedie is dat je de eerste zestig seconden goed uit je hoofd leert. Als iemand je ’s nachts wakker maakt en
vraagt: ‘Wat zeg je de eerste zestig seconden?’ moet je dat direct paraat hebben. Als je het begin zo goed uit je hoofd kent, maakt het niet uit hoe je je voelt of hoe je lichaam reageert: je zal sowieso een succesvolle opening kunnen presenteren.
Met elke zin die je effectief weet uit te spreken, krijgen je hersenen een signaal dat je de controle hebt. Alsof je jezelf berichten stuurt: ‘We worden niet belaagd. Het gaat goed. Stop de adrenaline. Je hoeft niet te vechten of te vluchten. Maak weer verbinding met het brein!’
Voorbeeld
Ik merk steeds weer dat het werkt. Laat me een voorbeeld geven:
Jim is programmeur bij een groot adviesbureau. Hij werkte aan een blockchaininnovatie- project en werd gekozen om een pitch van drie minuten te geven voor zijn grote bazen. Hij vertelde me: ‘Ik sta daar niet graag. Liever zit ik te coderen op mijn computer!’ Jim was niet gewend te pitchen en was erg nerveus. Gelukkig nam hij het advies van die zestig seconden serieus. Hij vertelt het volgende over het moment dat hij moest pitchen: ‘Toen ik opstond werd alles wit voor mijn ogen. Ik zag bijna niets meer. Maar het begin ging goed. Het was alsof de woorden uit iemand anders’ mond kwamen. Alsof ik mezelf zag praten. Ik dacht: Dat gaat best goed! Na een paar zinnen vond ik mijn focus. Na zo’n vijfenveertig tot zestig seconden was ik meer aanwezig en kwam ik in de flow.’
De basis
Als je die eerste zestig seconden van je pitch er goed in stampt, heb je een solide basis voor de rest van de pitch. Na de pitch kijk je hoe het je heeft geholpen om kalm te blijven. Zo bouw je zelfvertrouwen op voor toekomstige pitches.
Bron: Pitch en win
Door: David Beckett