Je hebt als zzp’er, mkb’er, boekhouder of accountant veel te maken met allerlei boekhoudzaken en programma’s die ook vaak nog eens allemaal met elkaar te maken hebben. Soms op logische manieren, maar ook op de meest onlogische manieren!
Door de bomen kun je vaak het bos niet meer zien. Dus wat is hier een goed alternatief: wat is een goed boekhoudprogramma om zelf je boekhouding te organiseren en bij te houden?
Een aantal bekende boekhoudprogramma’s die door veel andere bedrijven worden gebruikt zijn Exact Online, Moneybird en Monkey Monk. Dit zijn een handvol boekhoudprogramma’s van de honderden die op de markt staan. Je kunt online boekhouden op allerlei manieren. Met behulp van tools, koppelingen of gewoon door te kiezen voor een sterk boekhoudprogramma dat zélf alle basics al heeft.
Bij het kiezen van een boekhoudprogramma is het belangrijk om te kijken naar wat voor impact het programma heeft (op de korte én lange termijn) en hoe het jou kan ondersteunen in de organisatie.
Het verschilt ook of je online of offline wilt boekhouden, iedereen heeft zijn of haar voorkeur, maar er zijn uiteraard voor- en nadelen bij beide te vinden. Een onlineprogramma biedt veel makkelijker overzicht in een grotere organisatie, ook wanneer je onderweg bent en even snel checkt op je mobiele telefoon. Mobiel zijn kan overigens ook met een offlinesysteem, alleen duurt dit vaak wat langer en ben je minder flexibel.
Het voordeel van een offlinesysteem is daarentegen dat je het kunt gebruiken op momenten dat je bijvoorbeeld geen internet hebt, en voor kleinere organisaties kan dit handiger zijn. Het kan ook dienen als een back-up.
Kosten van een boekhoudsysteem
Een boekhoudprogramma heeft ook kosten. Er zijn uiteraard ook gratis programma’s, maar daar kun je niet altijd evenveel mee doen, een betaald boekhoudprogramma is absoluut aan te raden.
De kosten voor een boekhoudprogramma worden bepaald door verschillende factoren, welke weer verschillen per programma. Om te bepalen wat handig is, kun je afspreken met degene die verantwoordelijk is voor de boekhouding, of jijzelf kijkt welke vorm handiger is voor jou en de organisatie, óf de boekhouder. Of natuurlijk in samenspraak. De boekhouding blijft immers een cruciaal aspect van het goed laten verlopen van de administratie van een organisatie.