Volgens de Euro Health Consumer Index (EHCI) behoort de Nederlandse zorg tot de beste van Europa. Maar als het gaat om het meest efficiënte zorgsysteem (Bloomberg-ranglijst) en prestatie van een zorgstelsel bij de behandeling van die ziektes (HAQ) scoort Nederland slechter. Zijn deze ranglijsten vergelijkbaar en wat zeggen ze over wie heeft het beste zorgstelsel van Europa heeft?
Verschillende internationale ranglijsten meten verschillende prestaties.- De EHCI meet prestaties van een zorgstelsel vanuit het consumentenperspectief (tevredenheid), gebaseerd op een willekeurige lijst van 40 indicatoren.
- De HAQ score meet de prestatie van een zorgstelsel bij de behandeling van die ziektes, gebaseerd op 32 doodsoorzaken die óf vermijdbaar zijn, óf doeltreffend met medische zorg kunnen worden behandeld.
- De Bloomberg ranglijst is op basis van de efficiëntie van zorgstelsels gerangschikt op drie criteria: levensverwachting (gewogen 60%), de relatieve kosten per hoofd van de bevolking van de gezondheidszorg (30%); en absolute kosten per hoofd van de bevolking van de gezondheidszorg (10%).
Vergelijkbaarheid ranglijsten
De internationale ranglijsten die zorgstelsels met elkaar vergelijken zijn erg verschillend van elkaar. Ze baseren zich op verschillende criteria zoals:- beoordelingscriteria (gezondheid, toegankelijkheid, kwaliteit van zorg, doelmatigheid, vraaggerichtheid) en de onderlinge wegingen hiervan;
- normen en waarden, bijvoorbeeld opvattingen over solidariteit in een land;
- perspectieven: bijvoorbeeld van de belastingbetaler (collectieve zorguitgaven), verzekerde (hoogte van de premie), patiënt (de beste zorg, inclusief vrije artsenkeuze, bereikbaarheid, wachttijden/lijsten).
De hoogte van de zorgkosten zijn één van de weinige data die vrij eenduidig te meten zijn.Bij de interpretatie van de verschillende ranglijsten moet rekening worden gehouden met de methodologie en betrouwbaarheid van de gebruikte data. Zo is er het probleem van de eenduidigheid van data, de verschillende wijzen waarop de data worden verzameld, verschillen in de kwaliteit van de data en in de beschikbaarheid ervan. De hoogte van de zorgkosten zijn één van de weinige data die vrij eenduidig te meten zijn.
Wat is het beste zorgsysteem?
Je zou kunnen verwachten dat landen met hoge zorguitgaven (en daarmee breed basispakket en dekking) over het algemeen lage eigen betalingen hebben. Kijken we naar de kwaliteit van zorg (bijvoorbeeld levensverwachting en ervaren gezondheid), dan zou je verwachten dat hogere zorguitgaven leiden tot bijvoorbeeld een hogere levensverwachting.De zorguitgaven (% bbp) en de hoogte van de eigen betalingen lijken geen direct verband met elkaar te hebben.De zorguitgaven (% bbp) en de hoogte van de eigen betalingen lijken geen direct verband met elkaar te hebben. De landen met de hoogste zorguitgaven (Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Denemarken) zijn niet allemaal dezelfde landen als die met de laagste eigen betalingen (Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Ierland, Duitsland). En de landen met de laagste zorguitgaven (Turkije, Roemenië, Luxemburg, Polen, Slowakije) zijn niet allemaal dezelfde als de landen met de hoogste eigen betalingen (Griekenland, Zwitserland, Portugal, Spanje, Polen).