In een arbeidsovereenkomst wordt steeds vaker een concurrentiebeding geplaatst. Dit is een bepaling waarin wordt geregeld dat de werknemer verplicht is om niet tot concurrerende activiteiten over te gaan ten opzichte van de huidige werkgever. In dit artikel vertellen we je meer over wat een concurrentiebeding precies is.
Inhoud van een concurrentiebeding
Het concurrentiebeding van je werkgever is vaak terug te vinden in de arbeidsovereenkomst die je getekend hebt. De werkgever stelt het concurrentiebeding op om te voorkomen dat jij na beëindiging van het dienstverband jouw kennis en ervaring beschikbaar stelt bij een concurrent. Dit betekent dus dat je voor een bepaalde tijd na je contract bij je huidige werkgever niet aan de slag mag gaan voor een concurrent van de huidige werkgever. Vaak wordt er een boete gekoppeld aan het concurrentiebeding. Deze boete kan ingevorderd worden wanneer er aantoonbaar gemaakt kan worden dat het concurrentiebeding is geschonden. Het concurrentiebeding is alleen geldig wanneer dit schriftelijk overeengekomen is en het beding qua duur, werkzaamheden en straal beperkt is. Er moet dus een tijd aan het beding gekoppeld worden, waardoor het bijvoorbeeld na drie jaar na beëindiging van het dienstverband wel weer mogelijk is om bij een concurrent te gaan werken. Wanneer je twijfelt of het concurrentiebeding in jouw arbeidsovereenkomst geldig is, kun je het best even contact opnemen met een advocaat in Uden.
Is een concurrentiebeding te omzeilen?
Wanneer je na het beëindigen van je dienstverband bij je huidige werknemer toch voor een concurrent wil gaan werken, zul je het concurrentiebeding moeten omzeilen. In de rechtspraak komt deze discussie vaak terug. Een rechter kan het beding vernietigen wanneer het beding niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen of wanneer de werknemer onredelijk wordt benadeeld. In de meeste gevallen is het erg lastig om het beding te vernietigen en is het dus niet mogelijk om bij een concurrent te gaan werken.
Start van een eigen onderneming
Het kan zijn dat door het concurrentiebeding ook het starten van een eigen onderneming wordt belemmerd. Je mag dan geen onderneming starten waarbij je bepaalde werkzaamheden zal uitvoeren waardoor je gaat concurreren met de werkgever. Dit concurrentiebeding is meestal ook beperkt door een bepaalde duur en regio. Wanneer je toch een eigen bedrijf wilt opstarten met hetzelfde werkgebied als je (vorige) werkgever, raden we je aan om hierover in gesprek te gaan met de werkgever. Dit is meestal de beste manier om tot een geschikte oplossing te komen. Als jullie er op die manier niet uitkomen, kan je altijd nog een advocaat inschakelen.