Weerstand speelt een grote rol in ons leven. Ze steekt vaak haar kop op momenten waarop we iets gaan doen dat nieuw voor ons is. Nieuw betekent vaak onbekend. En onbekend maakt onbemind, is niet voor niets het spreekwoord.
Weerstand kan ook optreden in gevallen dat jij anders denkt over zaken dan je gesprekspartner. Weerstand is niet voor niets ruzieoorzaak nummer één! Ze kan dus opspelen als we iets onbekends gaan doen, als zich een situatie voordoet waar we niet om gevraagd hebben of als er iets gebeurt wat ons in onze non-comfortzone dreigt te duwen.Zodra we ons ongemakkelijk voelen, of denken dat er iets mis kan gaan, komt weerstand ons te hulp. Te hulp? Jazeker, want weerstand doet zich altijd voor als onze vriend(in), de helper met goede raad die je vertelt: 'Dat hoef je niet te doen, hoor, als je dat niet wilt'.
Weerstand doet alsof ze ons wil helpen, en zorgt er steeds voor dat we niet buiten onze comfortzone komen, en dus nemen we haar goede raad graag aan. Bijvoorbeeld in een ruziesituatie, die makkelijk bespreekbaar gemaakt zou kunnen worden. Door bijvoorbeeld je excuus aan te bieden of te luisteren zonder je standpunt bij elke mogelijkheid te verkondigen. Gelukkig komt ze ons 'te hulp' en fluistert ons in: 'Waarom zou jij dat doen? Dat doet hij toch ook niet?' of 'Allemaal leuk en aardig, maar jij hebt mooi wel gelijk!'
De non-comfortzone is voor iedereen anders. Non-comfort kan zijn om je principes los te laten, hulp te aanvaarden of niet slagen. Meedoen met de groep, iets nieuws doen en niet weten hoe dat gaat of staan voor jouw beslissing. Iets moeten, controle kwijtraken of jouw mening duidelijk kenbaar maken en grenzen stellen. Allemaal zaken waar we tegenaan kunnen lopen.
Zodra we in onze non-confortzone komen slaat weerstand genadeloos toe. Met als enige doel, het vasthouden van de status quo. Want zolang er maar niets verandert, weten we we waar we aan toe zijn. Daarom kunnen mensen ook heel erg gehecht raken aan een conflict, zo vreemd als dat mag klinken. Het gebeurt, en vaak ook. En dus kom je niet verder, blijft alles bij het oude en komen er geen nieuwe openingen.
Het is dus belangrijk dat je weet wanneer er sprake is van weerstand. En dat onderscheid kan soms best pittig zijn om te maken. Op weg naar een sollicitatie waarbij je misschien wel flink moet aanpoten, en ja hoor, de auto start niet. Pech of weerstand (omdat je het eng vindt)? Een belangrijk examen en of de duvel ermee speelt, je wordt meer verkouden naarmate de dag dichterbij komt. Griepje of weerstand (omdat je het eng vindt?)?
Omgaan met weerstand komt neer op…
Herkennen
Onderscheid een echte pechgebeurtenis van je eigen weerstand.
Aanspreken
'Oké, dus dit is gewoon weerstand!' Hardop, zodat ze doorheeft, dat jij háár doorhebt.
En er doorheen gaan
Neem die stap waar je tegenaan hikt. Kies voor een nieuwe benadering, zeg eens sorry of laat je gelijk eens je gelijk.
Weerstand zal steeds proberen jou te weerhouden iets te doen die de status quo doorbreekt. Ze houdt je tegen in je ontwikkeling en zorgt ervoor dat je noodzakelijke stappen niet neemt. Ze zorgt er ook voor dat je veranderende situaties niet of moeilijk accepteert en dat conflicten blijven bestaan.
Kijk eens goed naar een aantal zaken of gesprekken die op je pad komen. Onderzoek of er in bepaalde gevallen sprake kan zijn van weerstand, Zo ja, kies er dan eens voor om het volgende keer anders te doen. Je zult versteld staan van de effecten.
Bron: Michael Schulze, voor het ebook 'Mindset over gedrag', communicatie en drijfveren; aanmelden voor het eZine Mindset met dit artikel: Ad Acta Mediation.
Tips
– Adviseren als tweede beroep
– Roestvrij. Breek met barrières die vernieuwing blokkeren.