Hoe je toch krijgt wat je nodig hebt.
Wie wil het niet: werken voor een fantastische baas. Iemand waar je respect voor hebt, van wie je leert. Wat als jij belangrijke vaardigheden in huis hebt die je baas ontbeert? Dat komt geregeld voor, zeggen de experts, want aardig wat managers zijn niet goed in hun werk. Een paar do’s en don’ts om het beste te maken van zo’n frustrerende situatie.
Do’s
• Help je baas om zijn werk te doen. Focus op het grote plaatje: doe wat het beste is voor het bedrijf. Stel manieren voor waarop hij jou optimaal kan benutten. Zie jezelf als aanvulling en zoek een manier om zwakke punten te compenseren. Is je baas bijvoorbeeld niet goed in helicopterviews? Stel dan vragen die hem wegleiden van de details.
• Zoek iets in je baas waar je wél respect voor hebt. Probeer positieve eigenschappen te vinden, dingen die je in je baas bewondert (desnoods buiten het werk).
• Zoek andere mentoren die je helpen om te leren en te groeien. Als je van je baas niet de coaching krijgt die je nodig hebt, verbreed dan je netwerk. Meld je uit eigen beweging aan voor projecten waarbij je in contact komt met andere senior managers. Wees expliciet over je behoeften. Benader bijvoorbeeld een andere manager en zeg: ‘Ik zou heel graag meer weten over hoe u X aanpakt. Vindt u het goed als we de komende paar maanden een paar uur aan tafel gaan zitten?’
Don’ts
• Zonder meer aannemen dat je beter gekwalificeerd bent. Als mensen hogerop komen, worden ze vaak beter in leidinggeven en raken vakinhoudelijke vaardigheden op de achtergrond. Dat je slimmer bent, betekent niet dat je effectiever zou zijn. Je hebt als manager ook ervaring, goede relaties, sociaal kapitaal en emotionele intelligentie nodig.
• De baan van je baas proberen over te nemen (bazen winnen meestal). Veel mensen maken de fout om anderen te vertellen hoe incompetent hun baas is. Dat kan negatief op je afstralen.
• Grote fouten of een structureel patroon van missers verdoezelen. Je werk goed doen is één ding, de fouten van je baas camoufleren is iets anders. Het is noch voor jou noch voor het bedrijf goed als jouw werk steevast wordt ingezet om puin te ruimen. Dan moet je wellicht met HR gaan praten.
Bron: Harvard Business Review, januari 2015