Ben je zelfstandig ondernemer en overweeg je een nieuw bedrijfspand te kopen? Besef je dan goed dat zo’n investering je behoorlijk wat geld kost. Een bedrijfspand is namelijk niet goedkoop. Omdat het vaak om een groot bedrag gaat, kan niet iedere ondernemer een nieuw pand met eigen middelen financieren. Gelukkig betekent dit niet dat je de aankoop van een nieuw bedrijfspand direct uit je hoofd moet zetten. Je kunt hier namelijk een zakelijke financiering voor gebruiken. Voor de aankoop van een bedrijfspand kun je een zakelijke lening of een zakelijke hypotheek gebruiken. In deze tekst vertellen wij je wat het verschil is tussen deze financieringsvormen.
Maximale leenbedrag
Een zakelijke hypotheek en een zakelijke lening worden vaak met elkaar verward. Sommige ondernemers denken zelfs dat het hier om dezelfde financiering gaat. Toch zijn er wel degelijke verschillen. Als je beide financieringsvormen met elkaar vergelijkt, valt je bijvoorbeeld op dat je met een zakelijke hypotheek meer geld kunt lenen dan met een zakelijke lening. Wie een zakelijke lening aanvraagt, kan bij veel geldverstrekkers tot 250.000 euro lenen. Bij een zakelijke hypotheek ligt dit bedrag aanzienlijk hoger. Wanneer je voor deze financieringsvorm kiest, kun je namelijk tot wel 1 miljoen euro lenen. Je kunt overigens lang niet altijd het gehele bedrag lenen. Daarom is een zakelijke hypotheek of zakelijke lening berekenen verstandig voordat je een keuze maakt.
Bestedingsdoel
Wie denkt dat een zakelijke hypotheek en een zakelijke lening alleen in het maximale leenbedrag van elkaar verschillen, heeft het mis. Er zit namelijk ook verschil in het bestedingsdoel. Zo is een zakelijke hypotheek bijvoorbeeld specifiek bedoeld om de aankoop van een nieuw bedrijfspand te financieren. Doordat je tot wel 1 miljoen euro kunt lenen, kun je de meeste bedrijfspanden financieren wanneer je voor een zakelijke hypotheek kiest. Een zakelijk lening vraag je aan om een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren, zoals uitbreiding of de aanschaf van nieuwe machines en/of voertuig.
Volledig of gedeeltelijk financieren
Overweeg je een zakelijke financiering aan te vragen om de aankoop van een bedrijfspand te financieren? Dan verwacht je mogelijk dat je het hele aankoopbedrag kunt lenen. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Wanneer je voor een zakelijke lening kiest, is financiering tot 100 procent mogelijk. Dit is bij een zakelijke hypotheek niet het geval. Met een zakelijke hypotheek kun je bij de meeste geldverstrekkers tot 65 procent van het aankoopbedrag financieren. De resterende 35 procent financier je met eigen vermogen, niet met een andere lening.
Looptijd
Een laatste verschil tussen een zakelijke hypotheek en een zakelijke lening zit hem in de looptijd. Zo heeft een zakelijke lening standaard een maximale looptijd van 5 jaar, terwijl een zakelijke hypotheek een looptijd van 10 jaar heeft. Bij een zakelijke hypotheek is het aflosschema overigens gebaseerd op 20 jaar. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd de helft van het geleende bedrag hebt afgelost. Het resterende deel herfinancier je met een andere lening of los je in één keer af.